Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Denis & Denis - Voli me još ovu noć

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Da li postoji „najbolje“ vreme za vežbanje? Fitnes eksperti donose odgovor na ovo pitanje

  Da li je da li je zaista važno kada vežbate i koliko vežabate, posebno ako se svakodnevno krećete i praktikujete duže šetnje?
  06-09-2023 | 10:16 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple

  Foto: Bistock-shmeljov

   

  Postoji mnogo suprotstavljenih istraživanja koja pokušavaju da odrede optimalno vreme za vežbanje. Neka istraživanja sugerišu da najveću korist možete postići vežbanjem u periodu od jutra do popodneva, gledajući sa fiziološkog aspekta. S druge strane, postoje istraživanja koja tvrde da je rano jutro idealno vreme za vežbanje, iako su ova istraživanja često analizirala samo žene i miševe kao subjekte.

   

  Dodatna istraživanja su istakla važan odnos između vežbanja i sna, ističući da bi večernje fizičke aktivnosti mogle biti najbolji izbor. S obzirom na obilje protivrečnih informacija o najboljem vremenu za vežbanje, teško je nametati opšte pravilo koje bi važilo za svakoga.


  Ključno je da se konsultujete sa stručnjacima za vežbanje kako biste pronašli optimalno vreme za vašu ličnu situaciju. Važno je napomenuti da nema univerzalnog pravila, jer optimalno vreme za vežbanje zavisi od individualnih preferencija, rasporeda i ciljeva svake osobe, prenosi Real Simple.

   

  Ne postoji jedno „najbolje“ vreme za vežbanje koje se odnosi na sve

  „Najbolje“ vreme za vežbanje će uvek biti kada vi lično zaista možete da vežbate pouzdano i redovno, kako kaže fiziolog Kristen Ričers. „Kada je u pitanju gledanje rezultata u teretani, doslednost je naziv igre“, kaže ona. „Već je verovatnije da ćete se pojaviti i držati se onoga što vam je najbolje na duge staze, a život je prekratak da biste trošili vreme mrzeći svoje vežbe.“

   

  Ključno je da se konsultujete sa stručnjacima za vežbanje kako biste pronašli optimalno vreme za vašu ličnu situaciju. Važno je napomenuti da nema univerzalnog pravila, jer optimalno vreme za vežbanje zavisi od individualnih preferencija, rasporeda i ciljeva svake osobe.

   

  Naši prioriteti se konstantno menjaju kako prolazimo kroz različite životne faze, od dvadesetih i tridesetih godina pa nadalje. Možda ste na početku karijere ili željni putovanja kada završavate fakultet, ali kako starimo, možda ćete se osećati kao da stalno balansirate između potreba svoje porodice, dece, karijere i zdravlja. Kada razmišljate o najboljem vremenu za vežbanje, važno je prilagoditi svoj raspored u skladu sa trenutnim prioritetima. Takođe treba imati na umu da se ovi prioriteti mogu razlikovati iz dana u dan.

   

  Na primer, ako imate posao ili porodicu koji zahteva vašu pažnju tokom radnog vremena ili nakon njega, razmislite da li možete uklopiti sredinu dana kao vreme za vežbanje. Neke zaposlene roditelje mogućnost da vežbaju tokom dana može koristiti, pružajući im fleksibilnost da provedu jutra i večeri sa svojom porodicom. Drugi mogu komunicirati unutar porodice kako bi ravnotežu obaveza podelili na način da jedan roditelj vežba ujutro, a drugi naveče.

   

  Ključ je u prilagođavanju rasporeda vežbanja svojim trenutnim obavezama i prioritetima kako biste osigurali doslednost i očuvali ravnotežu u svom životu.

   

  Prema Majku Morenu, NSCA-CPT, ličnom treneru i fitnes menadžeru u Chuze Fitness Arizona, vežbanje popodne ili rano uveče nešto korisnije za metaboličko zdravlje i performanse. „Temperatura vašeg tela je obično toplija uveče, a vaša snaga i izdržljivost mogu biti veće u poređenju sa jutarnjim vežbama“, dodaje on.

   

  Možda ste zadovoljni svojim napredovanjem u fitnesu, ali vaša ishrana vam pravi probleme i tražite načine da promenite svoje navike. „Vežbanje – ili nevežbanje – može direktno da utiče na izbor hrane koju jedemo nakon vežbanja“, kaže Moreno. „Ako želite da fitnes vodi vašu ishranu, onda bi vežbanje ujutru ili u vreme ručka moglo da bude najbolje za vas jer može da podstakne izbor zdrave hrane.

   

  Iako možda na kraju zaključite da su jutra najprikladnije za vašu rutinu vežbanja, važno je da imate na umu da se svaki dan i svaka nedelja mogu da vas suoče s različitim preprekama i izazovima. Zbog toga je ključno biti fleksibilan i realan u vezi sa svojim fitnes planom, prema rečima Morenoa. On ističe da je postavljanje realnih očekivanja u skladu sa zahtevima vašeg života ključno za postizanje uspeha.


  „Imajte na umu da će doslednost u vežbanju doneti mnoge koristi za vaše zdravlje i fizičku formu, bez obzira na to kako se prilagođavate svojim obavezama. Kvalitet i redovnost vašeg vežbanja su ono što je najvažnije", dodaje Moreno.

 • Pročitajte i...
  Vežbe za pravilno držanje Vežbe za pravilno držanje i jačanje mišića leđa

  Vreme provedeno za kompjuterom, ispred ekrana i često sedenje mogu se nepovoljno odraziti na naše držanje, a kao jedna od posledica može se javiti bol u predelu leđa. U nastavku pogledajte neke od vežbi koje možete raditi kod kuće, a koje će ojačati leđne mišiće.

  Aquabic: Iskoristite pametno vreme u vodi Aquabic: Iskoristite pametno vreme u vodi

  Aquabic je godinama unazad veoma popularan vid vežbanja, a kako stručnjaci objašnjavaju, vidljivi rezultati se postižu u kratkom vremenskom periodu.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: