Da li je dobro da na prazan stomak pojedemo med i beli luk?

Beli luk i med se smatraju prirodnim antibioticima. Ove dve namirnice u kombinaciji čine odličan prirodni lek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripa i drugih bolesti.

15-01-2024

|

10:56

|

Autor / Izvor: Naxi media, ecocolmena

Jedinjenja sumpora u belom luku i hranljive materije u medu deluju antikoagulantno na vene, sprečavajući trombozu i proširene vene. Alicin u belom luku uklanja višak holesterola i reguliše trigliceride.


Najbolja stvar je što ovu mešavinu možete spakovati i čuvati duže vreme tako da vam uvek bude pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate 7 dana zaredom da biste proverili da li vam ovo prija.


Takođe, beli luk ima malo kalorija, ali je veoma bogat hranljivim materijama. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. To je prirodni pojačivač imunog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.


Jedna studija je pokazala da dnevna doza belog luka smanjuje broj prehlada za 63%.


Organski ili sirovi med je prepun antioksidanata, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe je pun vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med je takođe odličan za varenje. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i odličan su izvor energije za telo i um. Takođe pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunog sistema.

Recept za beli luk i med


Uzmite nekoliko čena belog luka, ali ih nemojte guliti do kraja, samo uklonite prvi sloj. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Za džem možete koristiti prethodno dezinfikovanu teglu. Na kraju prelijte teglu punu belog luka organskim medom. Uklonite mehuriće kašikom. Sada ga samo treba ostaviti u frižideru ili u ormaru, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana pre konzumiranja.


Ako je tegla dobro zatvorena svaki put kada dodate malo mešavine, može da traje do 2 godine.


Saveti i upozorenja


Savet: Da biste izvukli najveću korist od belog luka, uvek ga koristite sirovog. Kuvanje belog luka smanjuje njegova hranljiva svojstva.


Upozorenje:
Američka klinika Majo identifikovala je konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam kod beba. Botulizam odojčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu u gastrointestinalnom traktu. Ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja smeše, donosi ecocolmena.