-
Poslednjih 5 pesama
- Oliver Mandić - Zbog tebe bih tucao kamen
- Hari Mata Hari - Ja nemam snage da te ne volim
- Leo Martin - Odiseja
- Mišo Kovač - Ostala Si Uvijek Ista
- Zdravko Čolić - Južnjaci
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Grčka salata sa lubenicom
Ova neobična salata će vas okrepiti i savršeno će se uklopiti uz zdrave obroke, ribu i piletinu.
-
Zdravlje
Deset namirnica bogatih biotinom (vitamin B7)
Biotin (poznat i kao vitamin H ili B7) je vitamin B kompleksa koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Takođe ima važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, kose, mozga i jetre. Biotin je rastvorljiv u vodi, što znači da se ne skladišti u telu – zbog čega je važno redovno ga unositi putem ishrane.
Pet svakodnevnih navika zbog kojih možda ubrzano starimo
Da li vam se ponekad čini da vas potraga za večnom mladošću zapravo ubrzava proces starenja? Dr Amir Kan, britanski lekar i saradnik NHS-a, podelio je pet navika koje svakodnevno praktikujemo, a koje bi mogle „tiho postaravati naš mozak“ — i neke od njih bi vas mogle iznenaditi, jer ih verovatno nesvesno ponavljate svaki dan.
-
-
Putovanja
Tri evropske prestonice uskoro će biti povezane direktnim vozom!
Tri od najuzbudljivijih evropskih prestonica – Prag, Berlin i Kopenhagen – biće povezane direktnom železničkom linijom, a nova usluga bi mogla da zaživi već na proleće 2026. godine. Tačnije, planirano je da prvi voz krene 1. maja 2026.
Ovo je najbolji grad na svetu trenutno — prema izboru Travel + Leisure
Magazin Travel + Leisure objavio je rezultate godišnjih nagrada World’s Best Awards za 2025. godinu, a na sam vrh liste najboljih svetskih gradova našao se jedan prelepi meksički grad — San Miguel de Allende.
-
Preporučujemo
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
Sirće kao fantastičan trik: Najlakši način da vam hrana ostane sveža
Neretko nam od ručka ostanu ostaci hrane. Ovu hranu možemo sledećeg dana da podgrejemo, ali i da je iskoristimo za neka druga jela... Međutim postavlja se pitanje kako da nam hrana ostane sveža, a ovo je posebno važno u periodu kada su temperature izuzetno visoke... Interesantno je da postoji pametan trik koji može da učini da vaši ostaci traju duplo duže - uz pomoć namirnice koju verovatno već imate u kuhinji: sirćeta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.81 125.69 126.57 USD 99.13 99.83 100.53
-
Da li je bezbedno da jedemo jaja svaki dan?
Ako jedete više od jednog jajeta dnevno, možda bi trebalo da razmislite o tome da smanjite količinu.
04-12-2024 | 13:06 | Autor/Izvor: Naxi media, health.clevelandclinic.org
Foto: Bigstock, New Africa
Jaja možete pripremiti na mnogo načina. Od omleta sa sirom do kajgane sa prženim pirinčem, pa čak i obična "jaja na oko" su raznovrsna hrana koju ve'in Ali možete li imati previše jaja u jednom danu?
Registrovani dijetetičar Suzan Kembel otkriva šta jaja čini zdravim, ali i kada bi možda trebalo da razmislite o smanjenju količine ove namirnice koju unosite na dnevnom nivou.Da li su jaja zdrava?
Jedno jaje vam daje 6 grama proteina i prepuno je vitamina A, vitamina E, vitamina B12, vitamina B9 (folata) i luteina.„To je dobar, jeftin izvor različitih hranljivih materija i visokokvalitetnih proteina“, kaže Kembel.
Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u nekoliko oblasti:
Vitamin A podržava zdravlje očiju, vid, metabolizam i razvoj ćelija.
Vitamin B12 igra ulogu u održavanju zdravih nervnih ćelija i krvnih zrnaca.
Vitamin E deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja.
Folat (ili vitamin B9) pomaže vašem telu da napravi nova crvena krvna zrnca i pomaže u rastu i razvoju vašeg fetusa dok ste trudni.
Lutein je vrsta organskog pigmenta poznatog kao karotenoid. Takođe pronađen u lososu, šargarepi i slatkom krompiru, obilje luteina stvara tamnije, bogatije žumance i pokazalo se da smanjuje degeneraciju makule povezane sa starenjem.
Belanca i žumanca imaju različita svojstva. Belanca sadrže oko 60% ukupne količine proteina u jajetu, dok žumanca sadrže više zasićenih masti i holesterola.
Studije koje su ispitivale masne kiseline u žumancetu pokazale su da žumanca imaju antiinflamatorna svojstva, antioksidativna svojstva, pomažu u poboljšanju pamćenja i pružaju kardiovaskularnu zaštitu. Kada se jedu cela, druge studije pokazuju da jaja mogu pozitivno uticati na mišićnu masu, iako su potrebne opsežnije studije.Da li je u redu jesti jaja svaki dan?
Zbog njihovih brojnih prednosti, u redu je jesti jedno celo jaje, uključujući žumance, svaki dan ako nemate kardiovaskularne bolesti i imate zdrav nivo holesterola u krvi. Ili možete pomešati dva belanca sa žumancetom da biste uneli više proteina.
Ako imate kardiovaskularnu bolest ili visok nivo holesterola, trebalo bi da ograničite konzumaciju jaja na samo tri do četiri cela jaja nedeljno - pravilo koje je takođe dobro za sve koji žele da konyumiraju više od jednog jajeta istovremeno.
Razlog zašto želite da izbegnete više od jednog žumanca svakog dana je taj što žumance ima zasićene masti i može podići nivo LDL holesterola (lošeg holesterola) u vašoj krvi. Iako hrana koju jedete nije jedini faktor u razvoju visokog holesterola, ipak je važno da imate ovo na umu kada odlučujete šta ćete staviti na tanjir.
„Kada kuvate jaja, takođe želite da se klonite dodavanja dodatnih životinjskih masti kao što su puter, mast od slanine i mast, jer i one sadrže zasićene masti“, savetuje Kembel. „Bolje je umesto toga koristiti maslinovo ulje ili neku vrstu biljnog ulja, a belančevine možete da poboljšate bez dodavanja mnogo životinjske masti tako što ćete ih pržiti sa povrćem, salsom ili različitim začinskim biljem.Kembel napominje da bi neki ljudi stariji od 65 godina mogli da budu zabrinuti ako jedu jaje svakodnevno zbog rizika od visokog holesterola. Ali studije su pokazale da ishrana kod ljudi starijih od 65 godina manje utiče na holesterol nego kod osoba u 30-im i mlađim, tako da mogu da konzumiraju i do dva cela jajeta dnevno ako imaju normalan nivo holesterola.
„Za starije osobe, to bi mogao biti čak i veći izvor proteina“, konstatuje Kembel. -
Pročitajte i...
Mit o negativnim kalorijama: Zašto celer nije magično rešenje za dijetu?
Celer, često slavljen kao čudotvorna “hrana sa negativnim kalorijama”, zaista sadrži kalorije – i, uprkos popularnim mitovima, ne troši više energije na varenje nego što je pruža telu. Dakle, nije čarobna formula za mršavljenje.
Deset namirnica bogatih biotinom (vitamin B7)
Biotin (poznat i kao vitamin H ili B7) je vitamin B kompleksa koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Takođe ima važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, kose, mozga i jetre. Biotin je rastvorljiv u vodi, što znači da se ne skladišti u telu – zbog čega je važno redovno ga unositi putem ishrane.
Pet svakodnevnih navika zbog kojih možda ubrzano starimo
Da li vam se ponekad čini da vas potraga za večnom mladošću zapravo ubrzava proces starenja? Dr Amir Kan, britanski lekar i saradnik NHS-a, podelio je pet navika koje svakodnevno praktikujemo, a koje bi mogle „tiho postaravati naš mozak“ — i neke od njih bi vas mogle iznenaditi, jer ih verovatno nesvesno ponavljate svaki dan.
Pijete kafu čim ustanete? Stručnjaci kažu da bi ovo vreme bilo mnogo bolje
Za mnoge ljude, kafa je mnogo više od napitka – to je jutarnji ritual, izvor energije i omiljeni ukus dana. Osim što poboljšava koncentraciju i raspoloženje, bogata je i antioksidansima. Ipak, kako raste svest o uticaju hormona, stresa i kvaliteta sna na zdravlje, sve je veće interesovanje za to kako i kada treba piti kafu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: