Čuvene knedle sa šljivama

Predstavljamo starinski recept za poslasticu koja nikada neće izaći iz mode.

12-08-2024

|

13:33

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

800g belog krompira
50g margarina ili maslaca,
1 jaje + 1 žumance,
prstohvat soli
300g brašna,
šljive
200g prezli,
100g šećera
3 kesice vanilin šećera

Priprema:


Skuvajte krompir, zatim ga izgnječite. Dodajte preostale sastojke i postepeno umešajte brašno dok ne dobijete glatko testo koje je vrlo mekano. Odvojite manje komade testa i oblikujte pljosnati krug na dlanu prstima. Stavite šljivu u sredinu, zatim zatvorite ivice testa i oblikujte lopticu. Knedle kuvajte u kipućoj vodi sa malo ulja otprilike 15 minuta. Kada isplivaju na površinu, gotove su. Prezle kratko propržite na malo ulja (2-3 minuta), sklonite s vatre i dodajte šećer. Skuvane knedle umočite u pripremljenu mešavinu.

PRIJATNO!