
Čuvajte se prejedanja
Koliko puta ste posle praznika obećali sebi da ćete od sada biti umereniji u jelu i piću, kako biste želudac poštedeli novih muka...? Pre nego što posegnete za još jednim ukusnim zalogajem, pomislite na posledice.
28-04-2016
|15:06
|Autor / Izvor: Naxi media

Praznične trpeze mame svakojakim đakonijama, slanim i slatkim. To je period kada sebi damo više oduška i zanemarimo ustaljen redosled ishrane. Ipak, imajte na umu da je to vaš organizam i da ste vi ti koji trpe posledice prekomernog unošenja hrane i pića.
Ako vam se ipak dogodi nesmotrenost i preterate, evo saveta kako da izbegnete stomačne tegobe.
Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su sigurni "lekovi" protiv mučnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese.
Minerali, pogotovo kalijum i magnezijum, dobro deluju na želudac i ublažavaju osećaj nadutosti, pa bi uz obilan obrok trebalo da ih unosite u organizam. Njih najviše ima u zelenom lisnatom povrću.
Posledice prejedanja izlečićete i uz pomoć limuna. Iscedite ga u čašu vode i što pre popijte tečnost, jer ovo voće podstiče rad probavnog sistema i pomaže bržu razgradnju hrane.
Jedno od rešenja je i čaša crnog vina, pošto ono poseduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Ali, zapamtite - dva decilitra su lek za ovu boljku, sve preko toga će vam samo odmoći.