-
Poslednjih 5 pesama
- Sergej Ćetković - Nazovi me
- Viktorija - Rat i mir
- Parni Valjak - Uhvati Ritam
- Željko Joksimović - Crnokosa
- Crvena jabuka - Bezi Kiso S' Prozora
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kokos torta
Obradujte sebe jednom nežnom, kremastom tortom i radujte se toplim danima koji dolaze...
Musaka od batata
Ljubitelji ove vrste krompira obožavaće ovu musaku. Oni koji preferiraju tradicionalni način pripreme možda će biti sumnjičavi kada je ovaj recept u pitanju, ali ipak savetujemo da probaju ovo fantastično jelo.
-
Zdravlje
"Dijeta protiv starenja": Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu
Ako konzumirate dosta voća i povrća, a izbegavate šećer i mesne prerađevine već ste na dobrom putu...
Vaš vid može da predvidi demenciju i 12 godina pre dijagnoze, otkriva studija
Oči mogu da otkriju mnogo o zdravlju našeg mozga. Naime, problemi sa vidom mogu biti jedan od prvih znakova kognitivnog opadanja.
-
-
Putovanja
Nova pravila za putnike koji ove godine planiraju da putuju u Veliku Britaniju
Ako ove godine planirate putovanje u Veliku Britaniju, važno je da se upoznate sa novim pravilima kako bi sve prošlo bez problema. Reč je o Elektronskoj putnoj autorizaciji (ETA).
Jedan italijanski gradić nudi kuće za samo jedan evro
Ako ste mislili da su prilike za kupovinu kuće u Italiji za jedan evro nestale, prevarili ste se. Gradić Pene, smešten u regionu Abruco između Jadranskog mora i Gran Sasa, priključio se listi mesta koja pokušavaju da zaustave depopulaciju ovim atraktivnim programom.
-
Preporučujemo
Kako ukloniti neprijatne mirise iz obuće pomoću sastojaka iz kuće?
Neprijatni mirisi u obući su problem mnogih ljudi, posebno onih koji se bave sportom ili provode duge sate u zatvorenoj obući. Kombinacija znoja i bakterija stvara neprijatan miris, koji može biti uporan i često se teško uklanja.
Jednostavan trik koji će vas brzo osloboditi mrava!
Sa toplijim vremenom dolaze i neželjeni gosti – mravi, koji mogu da budu prava muka, posebno u prizemlju i na nižim spratovima.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.04 CHF 121.35 122.21 123.07 USD 106.48 107.23 107.98
-
Bundeva: Favorit sezone koji jača naš imunitet
Sledeći put kada budete u prodavnici, obavezno uzmite jednu ili dve bundeve. Poput promenljivog lišća i vremena, ovo je savršena prilika da svojoj ishrani dodate malo raznolikosti.
11-09-2024 | 11:51 | Autor/Izvor: Naxi media, Popular Science
Foto: Bigstock, Irinashem
„Sezonska ishrana je zaista moćna jer Zemlja diktira vrstu hrane koja je našem telu potrebna u određenim periodima godine,“ kaže Melani Marfi Rihter, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja i instruktorka fiziologije ishrane na Univerzitetu Kalifornija, Irvine. „Bundeva je jedna od najboljih namirnica koje sadrže esencijalne minerale i hranljive materije, pružajući podršku našem mentalnom zdravlju i imunitetu dok prelazimo iz leta u jesen.“
Bundeva ne samo da osvežava vašu ishranu, već njeni bogati ukusi mogu pretvoriti običan obrok u pravo zadovoljstvo. Ali sve zavisi od toga kako je koristite u jelima. Obratite pažnju na njenu narandžastu boju – ona nije samo za ukras. Ova boja je pokazatelj visokog sadržaja beta-karotena, prekursora vitamina A. Vitamin A je ključan za vid, imuni sistem i pravilno funkcionisanje organa. Kao vitamin rastvorljiv u mastima, takođe pomaže telu da bolje apsorbuje druge hranljive materije koje unosimo hranom.
Bundeva je takođe bogata vitaminom C, snažnim antioksidansom. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Iako istraživanja o antioksidansima još uvek napreduju, većina dosadašnjih studija potvrđuje njihove zdravstvene prednosti.Prilagođena raznim dijetama
Praznični period krajem godine može biti težak za osobe koje prate specifične dijete radi očuvanja zdravlja. Srećom, bundeva je odličan dodatak bilo kojem obroku, bez brige o višku holesterola ili naglim skokovima šećera u krvi. Za osobe sa dijabetesom, glavni makronutrijent na koji treba obratiti pažnju su ugljeni hidrati. Bundeva je siromašna ugljenim hidratima, a istovremeno bogata dijetalnim vlaknima koja pomažu varenje i održavaju zdravu telesnu masu. Vlakna takođe pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i pružaju osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje. Bundeva je takođe dobra za zdravlje srca zbog visokog sadržaja kalijuma. Kalijum je važan za regulaciju krvnog pritiska i održavanje stabilnog srčanog ritma.Jednostavni načini za uvođenje bundeve u ishranu:
Najlepša stvar kod bundeve je što vam ne treba mnogo truda da je uključite u ishranu tokom jeseni. Supa od bundeve se pravi tako što pečenu bundevu izblendirate sa povrtnim bujonom. Za dodatnu aromu, možete dodati cimet, muškatni oraščić i malo kokosovog mleka. Smuti od bundeve je još jedna ukusna i zdrava opcija za srce. Pomešajte bundevu sa bananama, jabukama i malo bademovog mleka ili jogurta za kremast i hranljiv napitak koji će vam ulepšati jesenje jutro. Još jedna opcija za doručak je da dodate malo pirea od bundeve u ovsenu kašu. Posipajte je cimetom ili javorovim sirupom i uživajte. -
Pročitajte i...
Ako vas muče alergije konzumirajte ovu hranu koja može da ublaži simptome
Cink igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema, jer je neophodan za proizvodnju i funkciju imunih ćelija, kao i hormona povezanih s imunitetom, objašnjava nutricionista.
Evo koja pića mogu da ublaže, a koja da pogoršaju menstrualne bolove
Žene godinama isprobavaju različite metode za ublažavanje simptoma menstruacije, ali rezultati su često neujednačeni. To može biti posledica nedoslednih istraživanja o uticaju ishrane na zdravlje žena. Zato ginekološkinja Anita Sadati otkriva koja pića mogu pomoći u smanjenju tegoba tokom menstruacije, a koja bi trebalo izbegavati.
Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?
Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.
Mit ili realnost: Da li je so zaista loša za nas?
So se najčešće koristi za začinjavanje hrane, ali i kao konzervans, jer sprečava rast bakterija i produžava rok trajanja namirnica. Osim što poboljšava ukus jela, ona igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima u organizmu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: