Bulgur pljeskavice

Ove zdrave i ukusne pljeskavice od bulgura savršena su alternativa varijantama sa mesom. Lako se pripremaju, bogate su vlaknima i idealne za lagani obrok.

04-03-2025

|

11:42

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

1 šolja bulgura
2 šolje vode
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
1 šargarepa, narendana
1 kašičica mlevene paprike
1/2 kašičice kumina
So i biber po ukusu
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 jaje (za vezivanje smese)
2 kašike brašna ili prezli
Malo maslinovog ulja za prženje


Priprema:

Bulguru dodati vodu i kuvati dok ne omekša (oko 10-15 minuta), zatim ocediti višak tečnosti i ostaviti da se prohladi. U tiganju propržiti crni i beli luk, zatim dodati narendanu šargarepu i kratko propržiti dok ne omekša. Pomešati kuvani bulgur sa proprženim povrćem, začinima, peršunom, jajetom i brašnom (ili prezlama). Smesu dobro sjediniti i ostaviti da odstoji 10 minuta.Oblikovati pljeskavice i peći ih na malo maslinovog ulja u tiganju, po 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđe. Poslužiti uz jogurt, sos po izboru ili svežu salatu.

PRIJATNO!