-
Poslednjih 5 pesama
- Magazin - Minut srca tvog
- Indexi - Bacila je sve niz rijeku
- Lena Kovacevic - Pozovi Me
- Valentino - Ne mogu
- Tajči - Hajde Da Ludujemo Ove Noci
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Alergija na sunce: Sprečite je pomoću saveta stručnjaka
Alergija na sunce sve je učestalija tegoba koja se javlja u vidu promena na koži, nezavisno od pola i godina. Nastaje kao reakcija imunološkog sistema na izlaganje suncu. Evo par saveta koje preporučuju stručnjaci, kako da izbegnete nastanak alergije i ojačate vaš imunološki sistem.
29-07-2015 | 12:49 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-Subbotina Anna
Fotodermatoza predstavlja alergijske reakcije kod ljudi osetljivih na sunčevo zračenje, a manifestuje se u vidu svraba, osipa, izraženog crvenila do pojave plikova. Danas se procenju da gotovo 20% populacije ima ovaj problem.
Dijagnoza alergije na sunce postavlja se na osnovu kliničke slike, a ljudi najčešće nisu ni svesni uzroka, kao što su kombinacija preparata, hrane i odeće, zbog kojih se javlja ova reakcija. Osip se pojavljuje već posle nekoliko časova sunčanja, a preporučljivo je da se obratite lekaru ukoliko ga primetite.
Osim što morate izbegavati jako sunce, naročito u periodu od 12 do 17 časova, postoji još načina da preventivno delujete.
Okidači za alergijsku reakciju na sunce su brojni kozmetički preparati na bazi eteričnih ulja, oni koji sadrže AHA i BHA kiseline, salicilnu kiselinu i retinole. Šamponi protiv peruti, farbe za kosu i sapuni takođe mogu sadržati materije koje uzrokuju ovu pojavu. Preporučuljivo je da koristite kreme za sunčanje sa visokim faktorom koju ćete naneti pola sata pre izlaska na sunce.
Tokom letnjih dana izbegavajte sintetičku odeću i nosite odeću prirodnih materijala poput pamuka ili lana. Veštački materijali izazivaju pojačano znojenje što u kombinaciji sa sunčevim zracima vodi jakoj alergiji u vidu crvenila, čak i plikova.
Ukoliko ste pod terapijom antibioticima ili pak pijete kontraceptivne pilule pogledajte na samom upustvu za korišćenje leka da li postoji rizik od pojave fotodermatoze. Obavezno se konsultujte sa lekarom o zameni antibiotika koji će pospešti jačanje imunog sistemu u borbi sa ovom alergijom.
Pilinge i kreme napravljene na bazi citrusnog voća nikako ne koristite neposredno pre izlaska na sunce. Koža će burno reagovati i ako se na plaži mažete limunom ili pomorandžom.
Područja tela na koje ste naneli parfem sklonija su pojavi osipa i crvenila. Hemijski sastojci koji se nalaze u sastavu parfema ne slažu se baš najbolje sa sunčevim zracima, pa izbegavajte parfeme u toku dana.
Ukoliko dođe do alergijske reakcije, najbolje ju je tretirati hladnim oblogama i hidratantnim kremama. Ovo bi trebalo da ublazi crvenilo na koži u roku od tri dana, a ukoliko do toga ne dođe, obavezno se obratite doktoru. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: