-
Poslednjih 5 pesama
- Valentino - Ne mogu
- Tajči - Hajde Da Ludujemo Ove Noci
- Željko Joksimović - Nije do mene
- Goca Tržan - Zagrli
- Prljavo Kazalište - Ma kog me Boga za tebe pitaju
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Ako vas muče alergije konzumirajte ovu hranu koja može da ublaži simptome
Cink igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema, jer je neophodan za proizvodnju i funkciju imunih ćelija, kao i hormona povezanih s imunitetom, objašnjava nutricionista.
13-03-2025 | 10:22 | Autor/Izvor: Naxi media, Mirror
Foto: Bigstock, StoryTime Studio
Proleće je mnogima omiljeno godišnje doba, ali nažalost izlazak i boravak na otvorenom nije uvek prijatno iskustvo za one koji pate od alergija. Većina ljudi u ovo doba godine pati od alergijskog rinitisa ili alergije na polen, što može izazvati kijanje, zapušen nos, suzenje očiju i svrab u grlu. Stanje obično počinje u detinjstvu ili pubertetu, ali se kod nekih razvija kasnije u životu. „Najbolji način da se nosite sa alergijama je podrška imunološkom sistemu“, kaže nutricionistkinja Peni Krouter, koja je podelila svoje preporuke o ishrani za ljude osetljive na polen. Evo šta ona savetuje:
1. Antioksidansi: „Antioksidansi su esencijalne hranljive materije za zaštitu imuniteta“, kaže ona, jer uništavaju destruktivne supstance zvane slobodni radikali, koji svakodnevno napadaju naše ćelijske membrane usled stresa i zagađivača kojima smo izloženi. „Zdrave ćelijske membrane su ključne za imunitet jer čine zaštitnu barijeru protiv spoljnih napadača“, objašnjava. Najbolji izvori antioksidanata u ishrani su voće i povrće, dodaje ona, a najvažniji nutrijenti koji su nam potrebni su vitamini A, C i E, a minerali cink i selen su najvažniji antioksidativni nutrijenti. Isto tako, postoje mnogi biljni antioksidansi, kao što je npr. katehin iz zelenog čaja ili kurkumin iz kurkume.
2. Vitamin A i C: „Vitamin A jača delikatne spoljašnje membrane nosa, grla, digestivnog trakta i pluća, koji su prva linija odbrane od spoljašnjih napada“, kaže Krauter. Nedostatak vitamina A ili retinola povećava rizik od infekcije, a najviše ga ima u mlečnim proizvodima, jetri i masnoj ribi. „Vitamin C je glavni nutrijent za podršku imunitetu, pa je preporučljivo jesti što više paprika, kupusa, crne ribizle, graška, jagoda, limuna, kivija, pomorandže, grejpfruta i paradajza“, kaže ona. „Bioflavonoidi; takođe poznati kao vitamini P; su moćni antioksidansi koji se prirodno javljaju tamo gde se nalazi vitamin C i pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija, parazita i bakterija. Takođe pomažu u održavanju dobre cirkulacije krvi u plućnom tkivu i podržavaju zdravu imunološku funkciju, i najviše ih ima u paprici, bobičastom voću i citrusima“.
3. Cink: „Cink je apsolutno neophodan za zdrav imuni sistem jer proizvodnja i funkcija imunih ćelija i hormona vezanih za imuni sistem zavise od adekvatnog nivoa cinka. Loš osećaj ukusa ili mirisa, smanjen apetit, česte infekcije i belo fleke na noktima mogu da budu znaci nedostatka cinka", objasnila je ona. „Cinka nema u izobilju u hrani, osim u mesu poput jagnjetine i morskih plodova. Najbolji vegetarijanski izvori cinka su pekan orasi, ovas, raž, sušeni grašak i mleveno seme bundeve.4. Folna kiselina i B12: Folna kiselina je potrebna za hranjenje imunih ćelija koje uništavaju bakterije i za održavanje adekvatnog nivoa limfocita. B12 se uglavnom nalazi u hrani životinjskog porekla; meso, jaja, sir i sardine.
5. Vitamin D i Omega 3: „Vitamin D je od vitalnog značaja za funkciju imuniteta, a telu je potrebna sunčeva svetlost da bi ga proizvelo. Izvori hrane bogati ovim vitaminom i omega 3 su puter, sir, masna riba, semenke, losos, tunjevina, skuša i hladno ceđena ulja kao što su laneno i konopljino ulje. Najbolji izvori omega 6 masti su suncokretovo i susamovo seme.
"Crevna flora takođe ima značajan uticaj na imunitet jer takozvane 'prijateljske' bakterije koje naseljavaju creva proizvode supstance koje uravnotežuju imunološku funkciju. Zato jedite puno običnog jogurta koji sadrži korisne bakterije i zapamtite da je šećer idealna hrana za bujanje kvasnih organizama u crevima, što želite da izbegnete.Takođe, šećer blokira unos vitamina C, pa pazite na njegov unos!, napominje nutricionista i savetuje da vodite računa o zdravlju jetre jer sadrži specijalizovane imune ćelije koje filtriraju i razgrađuju bakterije i alergene. „Jedan od načina da se smanji pritisak na njih je smanjenje konzumacije alkohola. Dobra hrana za jetru su šargarepa i cvekla“, rekla je ona za Mirror. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: