-
Poslednjih 5 pesama
- Vlado Georgiev - Mi nismo mi
- Denis & Denis - Soba 23
- Crvena jabuka - Ne govori više
- Zdravko Čolić - Jedina
- Van Gogh - Andjele Moj Brate
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoTestenina sa tikvicama i slaninom
Ako nemate danas ideju za pripremu ručka, nemate previše vremena i sve vam je dosadilo, probajte ovaj jednostavni recept koji će vas oduševiti.
Recept za starinski slatki kupusKada stignu hladniji dani svi volimo da pojedemo nešto "na kašiku". Baš zato vam danas donosimo jednostavan recept za slatki kupus sa junetinom, jelo koje mnoge od nas vraća u detinjstvo...
-
ZdravljeSok koji može da vam pomogne u snižavanju krvnog pritiska
Verovatno nikada ne biste pomislili da sok može da vam pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali sada možete da razmotrite ovu opciju.
Ambliopija ili "Lenje oko": Simptomi i na koja stanja sve može da ukaže?Lenje oko ili ambliopija je veoma čest problem sa vidom koji utiče na oči. Međutim, to takođe može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest i srčana oboljenja.
-
PutovanjaProduženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
Pet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
-
PreporučujemoUklonite fleke sa kuhinjskih krpa uz pomoć ovog recepta
Kuhinjske krpe najčešće i nakon pranja u mašini za veš na najvišoj temperaturi ostaju sa flekama i zato vam je neophodan trik uz pomoć kojeg ćete uvek uspeti da se izborite sa dosadnim mrljama.
Napravite lopticu od folije i ubacite je u mašinu za pranje sudovaOtkrili smo genijalan trik koji se deli društvenim mrežama, a verovatno vam nikada ne bi pao na pamet.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.33 117.15 117.97 CHF 118.79 119.63 120.47 USD 108.49 109.25 110.02
-
Svetski dan digestivnog zdravlja obeležen u Srbiji
Danas gastroenterolozi u Srbiji obeležavaju Svetski dan digestivnog zdravlja, u organizaciji Udruženja gastroenterologa Srbije i kompanije Ivančić i sinovi.
05-06-2015 | 18:26 | Autor/Izvor:
Danas gastroenterolozi u Srbiji obeležavaju Svetski dan digestivnog zdravlja, u organizaciji Udruženja gastroenterologa Srbije i kompanije "Ivančić i sinovi".
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 25.9.2014. - 13:30:00
(Foto: Ivančić i sinovi promo)
Ove godine, probiotici su u centru pažnje gastroenterologa širom sveta. Stručnjaci iz Srbije pridružili su se toj inicijativi organizovanjem skupa pod sloganom "Crevna mikroflora – značaj za očuvanje zdravlja i tretman bolesti".
Preko 150 gastroenterologa prisustvovalo je predavanju prof. dr Miodraga Krstića, koji je govorio na temu "Mikrobiota – zdravstveni kapital za ceo život". O savremenim aspektima primene probiotika u gastroenterologiji govorio je prof. dr Srđan Đuranović, predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije. Stručnjaci sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCS istakli su značaj probiotskih bakterija u jačanju crevne barijere i sprečavanju i tretmanu raznih tegoba. Skupu se obratio i Eduard Sliz sa Instituta Lallemand Rosell u Parizu, Francuska. Institut Rosell je osnovan daleke 1934. godine i danas je najveći svetski Institut za proizvodnju probiotskih sojeva bakterija od kojih se proizvode probiotski preparati u preko 60 zemalja sveta.
U Srbiji, probiotske bakterije Instituta Lallemand Rosell možemo naći u probiotskim preparatima kompanije Ivančić i sinovi, koja je i lider u proizvodnji probiotika na ovim prostorima. Kada govorimo o povoljnim efektima probiotika na zdravlje, uvek moramo imati u vidu činjenicu da u našim crevima živi oko 100 biliona bakterija. Taj broj je približno deset puta veći od ukupnog broja ćelija koje grade naš organizam. Kako u prirodi ništa nije slučajno, zaključujemo da ovako veliki broj podstanara u digestivnom traktu predstavlja ogroman zdravstveni potencijal koga moramo negovati. Dokazano je da probiotici imaju pozitivan efekat kod brojnih bolesti i stomačnih tegoba: akutna dijareja, dijareja nakon antibiotske terapije, sindrom iritabilnog creva, jačanje imuno odgovora dece, sprečavanje pojave alergija itd. Dobro su opisane i metaboličke funkcije probiotika. Naime, sinteza vitamina K nije moguća bez probiotika, brojni šećeri se mogu svariti samo uz pomoć probiotika, sinteza zaštitnog crevnog mukusa ide preko probiotika...
(Foto:Ivančić i sinovi promo)
Međutim, danas se sve više priča o kultivisanju specifičnih sojeva koji će biti odgovorni za tretman i lečenje i drugih oboljenja koja nisu direktno vezana za digestivni trakt. Prve studije pokazuju pozitivne efekte određenih probiotskih sojeva u tretmanu gojaznosti, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, pa čak i nekih do sada hroničnih i neizlečivih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i karcinom kolona. Sa pravom možemo reći da ulazimo u eru probiotika i da će u budućnosti fokus istraživanja biti usmeren upravo u tom pravcu – stvaranju novih probiotskih preparata specifičnih za određeno oboljenje.
Na tržištu danas ima mnogo probiotskih preparata. Međutim, nisu svi probiotici isti. Velike razlike postoje u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu i efikasnosti. Stručnjaci ističu da treba voditi računa da se primenjuju samo probiotici proverenog sastava. Svaki probiotski soj Instituta Lallemand Rosell ima svoju „genetsku ličnu kartu“ i registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu. Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje sprečava se eventualna pojava mutacija, kao i prisustvo rezistencije na antibiotike. Institut radi analizu na više od 340 poznatih gena odgovornih za ovaj tip rezistencije, što je jedinstveno u svetu. Pažljivom selekcijom sojeva omogućena je međusobna kompatibilnost i efikasnost. Dobar preparat podrazumeva 1–3 soja u kombinaciji, a tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno je da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost od trenutka kada dospeju u organizam do mesta na kom treba da ispune svoje blagotvorne efekte na zdravlje.