Zdravstvena korist bundeve: Trebalo bi da je jedemo što češće

Popularna jesenja namirnica veoma je zdrava, pa je veoma važno da iskoristimo sezonu bundeve i uključimo je u jelovnik.

03-11-2023

|

09:37

|

Autor / Izvor: Naxi media, Popular Science


„Sezonska ishrana je zaista moćna jer Zemlja kontroliše vrstu hrane koja je potrebna našem telu u određenim godišnjim dobima“, kaže Melani Marfi Rihter, registrovani dijetetičar nutricionista i instruktor fiziologije ishrane na Univerzitetu Kalifornije u Irvajnu. "Bundeva je jedna od najboljih namirnica sa esencijalnim mineralima i hranljivim materijama za podršku našem mentalnom zdravlju i imunološkom sistemu dok prelazimo iz leta u jesen." Ne samo da bundeva začini vašu ishranu, već i živahni ukusi mogu da pretvore blag obrok u nešto potpuno drugačije. Ali sve zavisi od toga kako koristite bundevu u svojim obrocima, piše Popular Science.

 

Pogledajte narandžastu boju voća - to nije samo za pokazivanje. Ova boja svedoči o visokim količinama beta-karotena, prekursora vitamina A. Vitamin A je važan za vid, imuni sistem i pravilno funkcionisanje organa, a pošto je vitamin rastvorljiv u mastima, pomaže i telu. bolje apsorbuju druge hranljive materije koje jedemo.


Bundeva je takođe bogata vitaminom C, moćnim antioksidansom. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca. Iako se istraživanja o antioksidantima još uvek razvijaju, opsežna istraživanja su uglavnom otkrila iste prednosti.


Pogodno je za različite dijete: Odmor na kraju godine može biti težak period za ljude koji se pridržavaju specijalizovane dijete da bi sačuvali svoje zdravlje. Na sreću, bundeva je odlična opcija za dodavanje u bilo koji obrok, bez brige o višku holesterola ili skokovima šećera u krvi. Za osobe sa dijabetesom, glavni makronutrijent na koji treba obratiti pažnju su ugljeni hidrati. Ne samo da bundeve imaju malo ugljenih hidrata, one su i odličan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu varenju i održavaju zdravu telesnu masu. Vlakna takođe pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i podstiču sitost, što može sprečiti prejedanje. Bundeva se takođe smatra hranom koja je zdrava za srce zbog visokog sadržaja kalijuma. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i održavanje stabilnog srčanog ritma.