-
Poslednjih 5 pesama
- Zana - Nisam, Nisam
- Zdravko Čolić - Zagrli me
- Neverne Bebe I Neno Belan - Zajedno
- Merlin - Zar Je to Sve sto je ostalo
- Regina - Ružo moja
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Čia puding sa nektarinom i malinama
Ovaj obrok može da bude sjajan doručak, ali takođe i odlična užina ili poslastica nakon treninga...
Gulaš sa paprikama i mesom
Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.
-
Zdravlje
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
-
Putovanja
Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto
Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
-
Preporučujemo
Zašto ne bi trebalo da okrećemo čaše naopako nakon pranja?
Mnogi ne obraćaju pažnju na način odlaganja čaša nakon pranja, ali stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba stavljati naopako. Iako se često čini praktičnim jer čaše brže osuše, to može ozbiljno da ugrozi njihov kvalitet i dugovečnost.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.98 100.68 101.39
-
Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?
Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.
11-03-2025 | 10:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Shape
Foto: Bigstock, Bigc Studio
Iako se celer uglavnom sastoji od vode, što znači da nema puno vitamina i minerala, prema rečima nutricionistkinje dr Maje Feler, celer ima neke hranljive materije i u stabljikama i u listovima, ali ono čega ima u izobilju je vitamin K, koji je ključan u telu za pravilno zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju.
Takođe, celer sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu radu creva i neophodna su za redovno varenje i pravilno funkcionisanje creva, a ne sadrži nikakve štetne kalorije (šolja seckanog celera ima ukupno oko 14 kalorija).
Iako ne obezbeđuje organizmu mnogo mikronutrijenata, dr Feler ističe da su hranljive materije koje celer sadrži veoma vredne pažnje.Jedan od razloga je što sadrži antioksidante poput beta-karotena, vitamina C i flavonoida, kao i kafeinsku kiselinu, koja se takođe nalazi u kafi, čaju i vinu. Ipak, ono što celer čini najkorisnijim za nas su njegova vlakna i „dobre“ bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne digestivne funkcije poput razlaganja hrane, apsorpcije hranljivih materija i kontrole upale creva.
- Osim toga, celer podržava i zdravlje srca jer sadrži jedinjenja ftalida, za koja se pokazalo da blagotvorno utiču na krvni pritisak - rekla je dijetetičarka dr Simon Mudu za Shape. Tačnije, ftalidi, kaže ona, opuštaju krvne sudove, čime se poboljšava dotok krvi u srce i druge vitalne organe i smanjuje visok krvni pritisak, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja.
Još jedan faktor rizika od srčanih bolesti na koji utiče celer je; holesterol; opet zahvaljujući svojim vlaknima koja se vezuju za višak holesterola u digestivnom traktu, a zbog vlakana je odlična i za smanjenje šećera u krvi; naime, njegova rastvorljiva vlakna usporavaju varenje šećera, što zauzvrat sprečava nagli skok šećera u krvi i tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Jedna šolja seckanog celera takođe sadrži 29,6 mikrograma vitamina K, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma). Između ostalog, ovaj vitamin je potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utiče na čvrstoću kostiju jer je odgovoran za taloženje kalcijuma u njima.
A osim što je pun vode, celer sadrži i dva elektrolita koji pomažu u održavanju normalne ravnoteže tečnosti u ćelijama, pa dovoljan unos celera pomaže u hidrataciji i obezbeđuje da telo dobije dovoljno potrebne tečnosti.
-
Pročitajte i...
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva
Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: