Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?

Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.

11-03-2025

|

10:14

|

Autor / Izvor: Naxi media, Shape

Iako se celer uglavnom sastoji od vode, što znači da nema puno vitamina i minerala, prema rečima nutricionistkinje dr Maje Feler, celer ima neke hranljive materije i u stabljikama i u listovima, ali ono čega ima u izobilju je vitamin K, koji je ključan u telu za pravilno zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju.

Takođe, celer sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu radu creva i neophodna su za redovno varenje i pravilno funkcionisanje creva, a ne sadrži nikakve štetne kalorije (šolja seckanog celera ima ukupno oko 14 kalorija).


Iako ne obezbeđuje organizmu mnogo mikronutrijenata, dr Feler ističe da su hranljive materije koje celer sadrži veoma vredne pažnje.

Jedan od razloga je što sadrži antioksidante poput beta-karotena, vitamina C i flavonoida, kao i kafeinsku kiselinu, koja se takođe nalazi u kafi, čaju i vinu. Ipak, ono što celer čini najkorisnijim za nas su njegova vlakna i „dobre“ bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne digestivne funkcije poput razlaganja hrane, apsorpcije hranljivih materija i kontrole upale creva.

- Osim toga, celer podržava i zdravlje srca jer sadrži jedinjenja ftalida, za koja se pokazalo da blagotvorno utiču na krvni pritisak - rekla je dijetetičarka dr Simon Mudu za Shape. Tačnije, ftalidi, kaže ona, opuštaju krvne sudove, čime se poboljšava dotok krvi u srce i druge vitalne organe i smanjuje visok krvni pritisak, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja.

Još jedan faktor rizika od srčanih bolesti na koji utiče celer je; holesterol; opet zahvaljujući svojim vlaknima koja se vezuju za višak holesterola u digestivnom traktu, a zbog vlakana je odlična i za smanjenje šećera u krvi; naime, njegova rastvorljiva vlakna usporavaju varenje šećera, što zauzvrat sprečava nagli skok šećera u krvi i tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Jedna šolja seckanog celera takođe sadrži 29,6 mikrograma vitamina K, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma). Između ostalog, ovaj vitamin je potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utiče na čvrstoću kostiju jer je odgovoran za taloženje kalcijuma u ​​njima.

A osim što je pun vode, celer sadrži i dva elektrolita koji pomažu u održavanju normalne ravnoteže tečnosti u ćelijama, pa dovoljan unos celera pomaže u hidrataciji i obezbeđuje da telo dobije dovoljno potrebne tečnosti.