Zapečeni karfiol

Ukusan obrok za celu porodicu.

24-03-2016

|

15:23

|

Autor / Izvor: Naxi media-decjisajt


Sastojci:

- 1l mleka
- ½ crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 list lovora
- 75g maslaca
- 50g brašna
- so i biber
- 1 srednji karfiol
- 4 kriške belog hleba za prezle ili gotove prezle
- 100g rendanog kozjeg sira
- 75ml duplog krema iliti pavlake sa jačim postotkom masti
- muskatni oraščić rendani
- 25g rendanog tvrđeg kačkavalja

Priprema: Sipajte mleko u monju posudu, zajedno sa belim i crnim lukom, dodajte malo soli i lovorovog lista i zagrejte na tihoj vatri dok ne počne da krčka, a potom sklonite i ostavite da se hladi 15ak minuta. Kad je vreme prošlo, izvadite lovorov list i luk i odložite mleko sa strane. U srednjem tiganju na nižoj temperature rastopite  50g maslaca i umeštajte brašno. Krčkajte par minuta, a potom postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smanjite temperature na najniže i ostavite da se krčka dok ne dobijete gusti sos. Za to vreme, u dubljoj posudi prokuvajte posoljenu vodu a potom dodajte karfiol na cvetove koji ćete kuvati 4 minuta, taman dok malo ne omekša. Izvadite iz posude, ocedite i ostavite na toplom. Ostatak maslaca rastopite u tiganju i dodajte karfiol da na kratko propržite, dok ne dobije lepu karamelizovanu boju.  Izvadite iz tiganja i sipajte u vatrostalnu posudu, a u tiganj sipajte prezle i propržite dok en postanu zlatne i krckave. U prethodno skuvani sos umešajte kozji sir i pavlaku i sipajte preko karfiola. Na kraju, dodajte rendani kačkavalj i prezle i zapecite dok se ne uhvati zlatno krckava korica. (Izvor: decjisajt)