Ukusan kraj avgusta uz Fiš fest
Od 31. avgusta do 3. septembra, na prostoru nekadašnje Vodene varoši, na platou kod Kule Nebojše, održaće se deseti jubilarni Fiš fest. Posetioci ovog gastronomskog festivala, kao i prethodnih godina uživaće u brojnim specijalitetima od ribe i atraktivnom muzičkom programu, a ulaz je besplatan za sve posetioce.
22-08-2017
|12:46
|Autor / Izvor: Naxi media
Tokom četiri festivalska dana, očekuje se oko 100 000 posetilaca. Najveće interesovanje, tradicionalno, očekuje se kada varjače urste naveći majstori pripremanja riblje čorbe. Tamičenja će se održavati svaki dan, u zavisnosti od kategorija.
Zainteresovani sugrađani, mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše jugoslavije. Na štanodovima koji se nalaze na platou, biće održana prezentacija starih zanata,proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije. Za najmlađe sugrađane biće organizovan veoma zabavan i interaktivan program u delu ,,Sport klub i Fiš fest dečji kutak''. Tu će mališani moći da se upoznaju sa raznim sportovimakojimamogu da se bave ali i da uživaju u dečjim radionicama i predstavi klovnova i maskota.
Sva četiri festivalska dana biće organizovana promocija proizvođača vina, sira, maslinovog ulja, meda, i začina,. Predstaviće se najbolji kuvari iz regiona (Bih, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija...) Pored riblje čorbe, moći će da se probaju bosanske pite i bosanski lonac. Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije,kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove ,,kuvarski šou''- priprema specijaliteta na otvorenom.
(Foto: Fiš Fest promo plakat)
I drugog festivalskog dana svoje znanje sa zainteresovanim sugrađanima podeliće najbolji kuvari iz regiona. A prava poslastica biće takmičenje mladih kuvara. Učesnici ovog gastronomskog maratona imaće zadata jela iz kotlića.
Drugi i treći dan biće interesantan i zbog mediteranskih jela. U poslepodrnevnim časovima održaće se tradicionalno novinarsko takmičenje u pripremanju rublje čorbe. Kao i svake godine učestvovaće oko 15 redakcija. Svoje znanje u pripremanju hrane u kotlićima demostriraće i poznate ličnosti iz sveta javnog života.
I četvrtog festivalsog dana, kao i prethodna dva dana, predavanje održaće profesori Visoke hotelijerske škole iz Beograda.
Pored gostiju iz regiona, za posetioce hranu će pripremati kuvari restorana "Vodenica" i Ivana Terek iz Somora.
Finale manifestacije je u nedelju u 16 časova, kada će se održati čuveno takmičenje kuvara profesionalavca. Proglašenje pobednika je u 20 časova.
Ni ove godine neće izostati bogat kulturno-umetnički program. Svakog dana od 20 časova biće održavani koncerti. Nastupaće "Garavi sokak", "Apsolutno romantično", "Đura i mornari", "Koton pikers" i "Rok lavirint".
Tradicionalno, Naxi radio imaće svoj tim koji će se takmičiti u pravljenju riblje čorbe. Uz poneki tajni sastojak, Naxi tim će napaviti riblju čorbu koja će sasvim sigurno biti začinjena osmesima i dobrim raspoloženjem. Vidimo se na Fish Festu!