Tulumbe
Desert za prave sladokusce.
22-05-2023
|09:41
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 500 ml vode
- kašika šećera
- dve šoljice ulja
- malo soli
- 300 gr brašna
- 4 jaja
- prasak za pecivo
- kesica vanilin šećera
Šerbet:
- 600 ml vode
- 500 gr šećera
- kesica vanilin šećera
- jedan limun
Priprema: Vodu, šećer i ulje staviti da proključaju, pa skloniti sa ringle. Dodati im 300 gr brašna uz mešanje, vratiti na ugrejanu ringlu još par minuta. Skloniti, ostaviti da se prohladi, pa dodavati jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje mikserom. U testo dodati još jedan prašak za pecivo i jednu kesicu vanilin šećera. Testo staviti u spric za tulumbe, formirati tulumbe i ređati ih u pleh za pečenje. Peći 30 minuta na 200 stepeni, bez otvaranja rerne. U međuvremenu skuvati šerbet i prohladiti ga. Za pripremu šerbeta potrebno je šećer i vanilin šećer preliti vodom, ostaviti da proključa i kuvati još 5 minuta. Limun oprati, iseći na kolutove i ubaciti u šerbet. U ohlađen šerbet potapati vruće tulumbe i ređati ih pleh.