Torta od šargarepe
Ukusna torta od šargarepe može biti vaš izbor ovog Uskrsa.
05-04-2018
|08:25
|Autor / Izvor: Naxi media-stvarukusa
Sastojci:
- 250 g šargarepe
- 1/2 limuna
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 250 g mlevenih badema
- 80 g brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 80 g marcipan mase
- 230 g šećera u prahu
- malo zelene, žute i crvene boje za jelo
- 4 kašike seckanih badema
- 2 kašike soka do limuna
Priprema: Šargarepe oljuštiti i sitno izrendati. Oprati lumun toplom vodom, koru izrendati i iscediti sok. Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca, šećer, koru i sok od limuna. Pomešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u krem. Dodati šargarepe. Umutiti belanca i umešati u krem. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Obložiti okvir za kolače (ø 26 cm) peki papirom i sipati testo. Peći 45–55 minuta. Izmešati marcipan masu sa 30 g šećera u prahu. Malo dobijene mase ofarbati u zeleno, a većinu u narandžasto (pomešati žutu i malo crvene boje). Napraviti „šargarepice„ od pripremljenog marcipana. Seckane bademe prepeći u tiganju, bez dodatka masnoće, da se zarumene. Za glazuru pomešati 200 g šećera u prahu i 2 kašike soka od limuna. Masom premazati ispečeno testo. Ivice posuti prepečenim seckanim bademima, a tortu odozgo ukrasiti "šargarepicama". Pustiti kolač da odstoji i da se glazura stegne.