Torta od pomorandže
Isprobajte egzotičnu varijantu čiz kejka.
03-09-2015
|10:10
|Autor / Izvor: Naxi media-stvarukusa
Sastojci:
Za podlogu:
- 20 kekseva
- kašika hladno ceđenog ulja od suncokreta
Za fil:
- 400 g mladog sira
- 400 g krem-sira
- 80 g šećera
- 4 kašike gustina
- jaje
- 2 belanceta
- čašica punomasnog jogurta ili pavlake
- rendana kora pomorandže
- 2 kašike soka od pomorandže
Za ukrašavanje:
- 2 kašike marmelade od pomorandže
Priprema: Rernu zagrejte na 160 stepeni. Dno kalupa za tortu (precnika 24 cm) obložite papirom za pečenje, a kalup spolja čvrsto obložite alufolijom. Keks izmrvite, dobro promešajte sa uljem i čvrsto utisnite na dno kalupa. Mladi sir umutite da postane kremast, pa dodajte krem-sir, šećer i gustin. Kratko promešajte i dodajte jaje, belanca, jogurt, sok i koru pomorandže. Promešajte da se svi sastojci dobro povežu, ali ne predugo. Smesu sipajte na podlogu od keksa, pa kalup stavite na okrugli pleh i nalijte toliko vrele vode da bude u nivou smese. Stavite u rernu i pecite 50-60 minuta: torta treba da bude pečena uz ivicu, a u sredini da ostane poput pihtija. Isključite rernu. Uz ivicu kalupa prođite tankim nožem da torta ne bi prianjala i popucala u sredini prilikom hlađenja. Ostavite je jedan sat u rerni sa odškrinutim vratima. Zatim je izvadite i stavite u frižider na 2 sata. Neposredno pre posluživanja na tihoj vatri zagrejte marmeladu i sok od pomorandže da se marmelada istopi. Premažite tortu i ukrasite po želji. (Izvor: stvarukusa)