Sve što treba da znate o vinskim čašama
Dobri poznavaoci azbuke stola znaju kada koje piće da posluže i u kojim čašama shodno hrani koju su pripremili za konzumaciju. Jedno od najčešćih pića koja se konzumira kada su ručkovi i večere u pitanju upravo je ono nastalo od raznih sorti grožđa. Ujedno i piće koje ima više varijanti u kojima se može i treba služiti. Za vas kojim imate manje iskustva u poznavanju azbuke stola, ali želite da čujete nešto više o ovoj temi, na pravom ste mestu.
14-09-2022
|14:14
|Autor / Izvor: Naxi media-Okov PR
Sofisticirane vinske čaše nešto su što bi svako domaćinstvo trebalo da ima jer može biti mnogo prilika za slavlje ili zdravicu sa pićem bogova. Ali šta je to što bi trebalo da znate kako biste napravili potpuni ugođaj i atmosferu doveli do usijanja.
Pravilan odabir i postavljanje na stolu
Na početku treba napomenuti da i u okviru vinskih čaša postoji nekoliko modela koje razlikujemo u odnosu na vrstu vina koje se u njima servira. Pa tako postoje one namenjene za crveno, za belo i za dezertno piće u zavisnosti od koje sorte grožđa su napravljena. Neko opšte pravilo je da se pri postavljaju stola postave i vinske čaše kao i sve ostale, a ako se služi više vrsta, onda se one postavljaju redom kojim će se planirati da se koriste.
To bi značilo da najbliže tanjiru ide ona koja će se prvo koristiti, a ona koja je glavna treba da stoji tačno iznad vrha noža namenjenog za glavno jelo. Izuzetak su one nemanjene za konzumiranje uz dezert koje se iznose tek na kraju obroka uz napomenu da se pre njih na sto spušta voda.
One koje se aktivno koriste ostaju da stoje na stolu do kraja ručka ili večere, dok se one neupotrebljene sklanjaju odmah na početku jela.
Standardne vinske čaše
Već je pomenuto da se i okviru ove grupe razikuje više oblika i veličana, ali postoji i nešto što se može nazavati standardnom vinskom čašom upravo što ćete znati da se o njoj radi kada je vidite. Karakteriše je stopica, odnosno držač koji je specifičan, a važan jer se na taj način, držeći se za istu, prenosi manje toplote ka piću.
Veliki otvor na vrhu koji ih takođe karakteriše je važan zato što je jedan od najvažnijih elemenata ovog pića aroma koja se može i treba osetiti bliskim kontaktom nosi i nje.
Osnovna razlika između serviranja crvenog i belog pića za bogove je – za belo ide uži otvor, a za crna širi.
Takođe ono što je univerzalno pravilo i važi za sve jeste da se ni u kojem slučaju ne pune do vrha. Već da se sipa od 40-60% zapremine.
Pravilno držanje i konzumiranje sa stilom
Na kraju treba pomenuti i način držanja koji određuje i vaš stil i poznavanje ove oblasti. Već je pomenuto da stopica služi tome da se prsti postave na nju kako bi se smanjila direktna toplota kojom bi se piće zagrevalo toplinom dlana. Pravilo se drži sa palcem, kažiprstom i srednjim prstom za stopu odnosno nožicu. Ali oko ovoga je večita polemika, pa ćete naći različita mišljenja.
Sturčnjaci svetuju da ovo piće konzumirate u malim gutljajima i da se pre svakog konzumiranja poslužite ubrusom ili maramicom kako bi vinska čaša ostala što duže čista. Pre konzumiranja, ljubitelji ovog pića, vole da lagano zavrte istu u svojoj ruci kako bi videli teksturu i intenzivnije osetili aromu.