-
Poslednjih 5 pesama
- Oktobar 1864 - Denis
- Tony Cetinski - Od Milion Zena
- Plavi orkestar - Ako su to samo bile laži
- Zdravko Čolić - April u Beogradu
- Magnifico - Samo Malo
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa tunjevinom
Ukoliko ste ljubitelj tune, uživaćete u obrok salati pripremljenoj na ovakav način.
-
Zdravlje
Aromatična voda za početak dana
Našem telu je nakon sna potrebna hidratacija, pa se preporučuje da pre kafe, čaja ili bilo kog drugog napitka u vaš organizam unesete vodu. Ovu vodu možete aromatizovati različitim agrumima i povrćem.
Aktivni i kod kuće: Vežbe za jačanje i oblikovanje ruku
Pored treniranja svake regije tela, određenim treninzima možete se fokusirati na gornje ekstremitete. Ukoliko želite da poboljšate tonus, jačinu vaših ruku, oprobajte se u ovim kratkim treninzima koje možete raditi kod kuće.
-
Putovanja
Venecija: Grad mostova
Jedna od veoma popularnih turističkih destinacija Italije je Venecija - grad mostova i kanala, maski i karnevala, veličanstvenih građevina...
Budimpešta: Grad za uživanje u zimskoj atmosferi
Budimpešta, glavni grad Mađarske, ubraja se među najposećenije destinacije domaćih turista, usled blizine i sjajnog ugođaja koji ova evropska metropola nudi. Ona je posebno magična tokom zime i prazničnog perioda, te predstavlja vikend destinaciju vrednu posete.
-
Preporučujemo
Nahranite vaše biljke namirnicama koje imate u kuhinji
Ljuske iskorišćenih jaja i soc domaće kafe mogu se upotrebiti kao dodatak ishrani vaših biljaka.
Sredstvo za čišćenje podova sa esencijalnim uljima
Napravite sredstvo za čišćenje podova od namirnica koje imate u svom domu i obogatite ga neodoljivim aromama esencijalnih ulja.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.45 117.27 118.09 CHF 119.97 120.81 121.66 USD 108.54 109.30 110.07
-
Dolazak lepog vremena je znak za početak radova u vrtu
Ako imate nekoliko stabala voća u dvorištu ili posedujete voćnjak, potrebno je pružiti im adekvatnu negu za rast. Stabla voća zahtevaju oblikovanje tokom svih godina u kojima voće raste, zbog čega je potrebno redovno odstranjivanje bolesnih i sasušenih grana.
17-03-2023 | 15:25 | Autor/Izvor: Naxi media-Okov PR
Foto: Naxi media, Željka Dimić
Pored mnogih drugih alata, koji će vam pomoći u održavanju vaših stabala, makaze za rezanje voća će biti najpotrebnije. Koristićete ih kada dođe vreme za zimsku rezidbu kao i za oblikovanje krošnje na proleće. Takođe, biće vam potrebne i u drugim situacijama, kada je rezanje grana neophodno, da bi se biljka nesmetano razvijala.
Zimska rezidba se obično odvija na početku godine, u prvim mesecima, kada su voćke još uvek mirne. To je bitan deo za pravilno održavanje voćnjaka ili vinograda. Time obezbeđujete da se biljka u budućnosti kvalitetno razvija, kako biste na kraju dobili zdrav plod. Plodove će dati i voćke koje nisu orezane, ali će oni biti manjih veličina i kvaliteta.
Kako biste obezbedili što bolje useve, morate koristiti makaze za rezanje voća. Ovaj alat je veoma lagan i jednostavan za upotrebu, čak ga možete koristiti samo jednom rukom. Dizajniran je tako da vam što više olakša rad, ne izazivajući napor i ne praveći žuljeve. Slabe je težine i oštrog sečiva, tako da omogućava efikasnu rezidbu.
Za rezanje tanjih grančica, dovoljne su slabije makaze, sa kojima je rad izuzetno lagan. Ako sečete čvršće grane, potrebna vam je veća snaga, koju imaju kvalitetnije makaze za rezidbu. Koji god posao da radite, postoji tri tipa makaza za rezanje voća, koji obezbeđuju savršene rezultate. To su bajpas makaze, anvil makaze i makaze sa prenosom.
Po čemu se razlikuju bajpas, anvil i makaze sa prenosom za rezanje voća?
Bajpas makaze za rezanje voća predstavljaju makaze koje najčešće koriste voćari, vinogradari i baštovani. Sastavljene su od dva zakrivljena sečiva, od kojih je jedno naoštreno, a drugo nije. Pošto je donje sečivo zatupljeno, makaze se mogu provlačiti kroz najgušću krošnju i neće ni na koji način oštetiti biljku. Zbog toga se ove makaze koriste za sečenje živih i krhkih grana i stabljika.
Ove makaze ne gnječe mekane stabljike. Ako se redovno i temeljno oštre, praviće uredne i precizne rezove. Bajpas makazama se najčešće orezuju vinova loza i maline.
Anvil makaze za rezanje voća se umnogome razlikuju od bajpas makaza. Za njihovo korišćenje vam treba manji napor, nego za korišćenje bajpas makaza. Imaju jednu stranu pravog sečiva, sličnog nožu. Druga strana sečiva je ravna i služi kao nakovanj.
Za razliku od bajpas makaza, anvil makaze ne ostavljaju precizne, uredne i glatke rezove. Umesto toga, one gnječe stabljiku ili granu. Zbog toga se koriste za uklanjanje osušenih, mrtvih delova biljke. Ako se primenjuju za sečenje zelenih i krhkih grana i stabljika, mogu oštetiti biljku.
Makaze sa prenosom za rezanje voća slične su anvil makazama. Imaju jedno oštro sečivo, koje pada na ravan nakovanj. Pogodne su za sečenje većih grana. Njihovi amortizeri omogućavaju lako i prijatno korišćenje, sprečavajući naprezanje i umor.
U zavisnosti od toga kakve delove biljke sečete, odabraćete adekvatan tip makaza. Bitno je da koristite kvalitetne makaze za rezanje voća, kako biste dobili zdrave i kvalitetne plodove. Vaši voćnjaci i vinogradi će izgledati uredno i primamljivo, a plodovi iz njih imaće pravu slast. -
Pročitajte i...
Operite svoj auto kao profesionalac
Svesni ste toga da morate da brinete o mnogim stvarima koje imate, kako bi vas što duže služile. Sigurno se sećate da ste kao deca brižljivo čuvali svoje igračke i pazili da se ne oštete. Isto se dešava i kad odrastete, kada, na primer imate svoj automobil.
Peć na drva: Delotvorno i pouzdano rešenje
Da bi nam dom bio udoban i topao, te da bismo se kod kuće osećali ušuškano i sigurno, važno je da odaberemo adekvatan sistem grejanja. Peć na drva je i pored brojnih drugih sistema ostala sinonim za efikasno grejno telo.
Grejalica za sobu: Zašto je uvek praktična?
Bez obzira na to koji sistem grejanja koristimo u svom domu, uvek je dobro imati i grejalicu za sobu koju po potrebi možemo da uključimo i brzo i jednostavno dobijemo temperaturu koja nam je potrebna.
Sve što treba da znate o vinskim čašama
Dobri poznavaoci azbuke stola znaju kada koje piće da posluže i u kojim čašama shodno hrani koju su pripremili za konzumaciju. Jedno od najčešćih pića koja se konzumira kada su ručkovi i večere u pitanju upravo je ono nastalo od raznih sorti grožđa. Ujedno i piće koje ima više varijanti u kojima se može i treba služiti. Za vas kojim imate manje iskustva u poznavanju azbuke stola, ali želite da čujete nešto više o ovoj temi, na pravom ste mestu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: