-
Poslednjih 5 pesama
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
- Zana - Nisam, Nisam
- Zdravko Čolić - Zagrli me
- Neverne Bebe I Neno Belan - Zajedno
- Merlin - Zar Je to Sve sto je ostalo
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Čia puding sa nektarinom i malinama
Ovaj obrok može da bude sjajan doručak, ali takođe i odlična užina ili poslastica nakon treninga...
Gulaš sa paprikama i mesom
Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.
-
Zdravlje
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
-
Putovanja
Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto
Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
-
Preporučujemo
Zašto ne bi trebalo da okrećemo čaše naopako nakon pranja?
Mnogi ne obraćaju pažnju na način odlaganja čaša nakon pranja, ali stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba stavljati naopako. Iako se često čini praktičnim jer čaše brže osuše, to može ozbiljno da ugrozi njihov kvalitet i dugovečnost.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.98 100.68 101.39
-
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
11-02-2025 | 10:24 | Autor/Izvor: Naxi media, ScienceAlert
Foto: Bigstock, Mikhalitskaia
Sušenje mokre odeće u prostorijama sa slabom ventilacijom može povećati količinu buđi u domu, što je povezano sa lošim zdravljem, pa čak i smrtnim ishodom u ekstremnim slučajevima.
Kada se buđ razvije u domu, može formirati crne ili zelene mrlje na zidovima i obezbediti neprijatan, ustajao miris. Ovo ne treba ignorisati, jer dugotrajna izloženost buđi može imati ozbiljne zdravstvene posledice.
Buđ je širok pojam za grupu gljivica koje proizvode sitne čestice zvane spore. Gljivice stvaraju spore kada im uslovi odgovaraju za rast, što uključuje niže temperature i visoku vlažnost vazduha.
Zbog toga se buđ češće pojavljuje na plafonima u kupatilima ili vlažnim zidovima, gde postoji više vode za taloženje i rast gljivičnih spora. Postoji mnogo vrsta buđi, a najčešći uzročnici problema u vlažnim domovima su penicilijum i aspergilus. Procene pokazuju da svakodnevno udišemo male količine spora ovih gljivica.
Srećom, naš imuni sistem je veoma efikasan u prepoznavanju i uništavanju gljivičnih spora, čime se ograničava broj gljivičnih infekcija pluća kod ljudi. Imune ćelije zvane makrofagi nalaze se u plućnim alveolama i uništavaju sve što udišemo, a može biti štetno, uključujući i gljivične spore.
Rizici za osobe sa oslabljenim imunim sistemom
Međutim, postoje ljudi čiji imuni sistem nije sposoban da ukloni gljivične spore, što može dovesti do opasnih infekcija ili pogoršanja postojućih zdravstvenih stanja, poput astme.
Osobe sa oslabljenim ili oštećenim imunitetom imaju veći rizik od ozbiljnih gljivičnih infekcija. Buđ poput aspergilusa može izazvati infekcije kod pacijenata sa smanjenom imunološkom funkcijom ili sa oštećenjima pluća uzrokovanim bolestima poput astme, cistične fibroze i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), koja se često javlja kod pušača.
Kod osoba sa astmom, imuni sistem preterano reaguje na okidače, uključujući gljivične spore, izazivajući upalu u plućima. Ova upala otežava disanje sužavajući disajne puteve. Isti imuni odgovor odgovoran je za simptome astme i alergijske reakcije, a gljivične spore mogu biti snažan okidač za neke ljude.
U ekstremnim slučajevima, gljivične spore ne izazivaju samo upalu već mogu prodrti u disajne puteve i blokirati ih, što može dovesti do krvarenja u plućima. To se dešava kada spore klijaju i formiraju duge niti zvane micelijum, koje stvaraju lepljive naslage u disajnim putevima i oštećuju plućno tkivo.
Rastuća otpornost na lekove
Infekcije izazvane aspergilusom leče se antifungalnim lekovima zvanim azoli, koji sprečavaju pravilan razvoj gljivičnih ćelija. Azoli su veoma efikasni, ali sve je više slučajeva otpornosti aspergilusa na ove lekove, što predstavlja ozbiljan problem.
Imamo ograničen broj antifungalnih lekova za lečenje infekcija izazvanih buđi, a razvoj otpornosti može značajno smanjiti dostupne opcije lečenja.
Otpornost na azole može se razviti kod pacijenata koji ih uzimaju duže vreme, ali istraživanja pokazuju da se otpornost češće razvija u prirodi, gde gljivice pretežno borave. To znači da pacijent može biti zaražen otpornom vrstom buđi i pre nego što mu je infekcija dijagnostikovana.
Razvoj otpornosti na antifungalne lekove u okruženju povezan je sa korišćenjem azola u poljoprivredi. Gljivične infekcije su veliki problem za useve, a biljke zahtevaju zaštitu na isti način kao i ljudi. Nažalost, isti lekovi koji se koriste u medicini primenjuju se i u poljoprivredi.
Klimatske promene takođe mogu doprineti otpornosti gljivica na lekove. Nedavna istraživanja pokazala su da izloženost visokim temperaturama može pomoći buđima da razviju otpornost na često propisivane antifungalne lekove.
Takođe su zabeleženi slučajevi pacijenata obolelih od vrsta buđi koje ranije nisu bile smatrane patogenima, delimično zato što nisu mogle da rastu na telesnoj temperaturi čoveka. To znači da bi sve više vrsta buđi moglo postati opasno po zdravlje i razviti otpornost na lekove.
Iako zdrav imuni sistem znači da tipična izloženost gljivičnim sporama neće izazvati zdravstvene probleme, udisanje velikih količina može biti smrtonosno i za zdrave osobe.
U 2020. godini, dvogodišnji Avab Išak preminuo je usled visoke izloženosti gljivičnim sporama, izazvane prekomernom vlagom i buđi u njegovom domu. Njegova smrt dovela je do usvajanja "Avabovog zakona" u Velikoj Britaniji, koji obavezuje stanodavce da blagovremeno reaguju na probleme sa vlagom kako bi zaštitili zdravlje stanara.
Kako biste sprečili pojavu buđi u domu, važno je obezbediti dobru ventilaciju i smanjiti vlažnost vazduha, koristeći odvlaživač ili grejane stalke za sušenje veša tokom zime. -
Pročitajte i...
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva
Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: