Štrudla sa grožđicama

Poslastica za celu porodicu.

27-06-2017

|

14:00

|

Autor / Izvor: Naxi media-tortekolaci

Sastojci:

Za testo:
- 500 gr. mekog brašna
- 20 gr. svežeg kvasca
- 1 jaje
- 1 ravna kašičica soli
- oko 3 dl mleka
- 1 puna kašika masti ili margarina
Za fil:
- 200 gr. šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 gr. suvog grozđa


Priprema: Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka i ostaviti da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca, jajeta i mleka zamesiti mekše testo. Testo podeliti na tri loptice, i ostaviti ih da odmaraju 20 minuta. Svaku lopticu razviti u krug i premazati umućenom masti ili margarinom, pa slagati jednu preko druge. Treću koru ne treba premazivati. Tako pripremljene ostavite 20 minuta. Na stolu, preko stolnjaka, razviti koru koliko se moze oklagijom, a posle premazati mascu ili margarinom. Zatim dalje razvuci rukom. Posuti mešavinom cimeta i šećera, i onda suvim grozđem. Pomoću stolnjaka zaviti štrudlu i oblikovati kao pletenicu. Prebaciti u pleh obložen masnim papirom, i ostaviti da odstoji 30 minuta. Pre pečenja, premazati preostalom rastopljenom mašću ili margarinom. Peci u prethodno zgrejanoj pecnici na 220 C oko 40 minuta.