Snikers torta
Torta kojoj pravi sladokusci neće odoleti.
01-10-2014
|15:32
|Autor / Izvor: Naxi media-Minjinakuhinjica
Sastojci:
- 12 belanaca
- 300 gr šećera
- 450 gr mlevenog kikirikija
I fil:
- 1 kg šećera
- 1 l mleka
- 70 gr margarina
- 200 gr krupno mlevenog kikirikija
II fil:
- 12 žumanaca
- 14 kašika šećera
- 250 gr margarina
- 150 gr čokolade (100 gr mlečne i 50 gr za kuvanje)
I još treba:
- 300 ml slatke pavlake
- 300 gr čokolade
- 60 gr margarina
- 100 gr krupno mlevenog kikirikija za ukrašavanje
Priprema: I fil: Staviti mleko i šećer da se kuvaju. Kada provri, smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj vatri oko 2 h. Povremeno promešati( pri kraju mešati konstantno ). Kada mleko uvri i ostane od njega malo više od pola, skloniti sa rigle i u njega umešati margarin i mleveni kikiriki.
Kore: Umutiti 4 belanca sa postepenim dodavanjem šećera u gust šam. Dodati 150 gr mlevenog kikirikija i kašikom promešati. Peći u plehu (23 x 33) obloženom papirom za pečenje na 180 °C oko 20 minuta. Ovako napraviti još dve kore.
II fil: Žumanca i šećer izmiksati da smesa posvetli, zatim staviti na tihu vatru (ili na pari) da se kuva. Kada dobije potrebnu gustinu, skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu. Promešati da se čokolada istopi i sve sjedini. U ohlađen fil dodati umućeni margarin.
Filovanje kora: Koru poprskati sa mlekom, zatim premazati sa polovinom I fila, preko njega polovinu II fila. Staviti drugu koru,poprskati mlekom, zatim prefilovati kao i prvu koru. Staviti treću koru i poprskati je mlekom.
Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, zatim preliti izlomljenu čokoladu. Ostaviti minut-dva, zatim promešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se skroz ohladi, a onda mikserom umutiti i dodati umućeni margarin. Premazati tortu sa svih strana. Ukrasiti tortu(bočne strane) sa krupno mlevenim kikirikijem. (Izvor: Minjinakuhinjica)