Sezona jagoda: Evo koliko su zapravo zdrave

Jagode su mnogima omiljeno voće, ali je bitno da znate da su ujedno i jedna od najzdravijih namirnica.

05-05-2025

|

10:15

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Sezona je jagoda, ali ona jako kratko traje, pa zašto nebismo vise uživali u njima? Osim što su veoma ukusne, jagode su jedna od najzdravijih namirnica koje možete da konzumirate. Pune su vitamina i imaju brojne pozitivne efekte na naše zdravlje. Evo zašto su sve jagode dobre za nas:


Jedna porcija jagoda sadrži više vitamina C nego bilo koje drugo citrusno voće. „Jedna merica jagoda sadrži 85 miligrama vitamina C. To je 140 odsto više od preporučenog dnevnog unosa i više nego što biste dobili od jedne pomorandže“, rekla je nutricionista Džen LaVardera. „Vitamin C je antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja, igra važnu ulogu u imunološkom sistemu, pomaže telu da apsorbuje gvožđe i pomaže u stvaranju kolagena.“


Uz sve vitamine i minerale koji se nalaze u jagodama, one su takođe pune fitokemikalija, kao što su antocijanin, elagitanin i kvercetin, kaže LaVardera. „To su sve supstance koje nazivamo antioksidansima, a one daju jagodama sposobnost da pomognu u borbi protiv infekcija, dijabetesa i poboljšaju zdravlje mozga“, otkriva LaVardera.

Jagode su takođe pune vlakana, koja su neophodna za dobro zdravlje stomaka, regulisanje šećera u krvi i održavanje normalnog nivoa holesterola. Samo jedna šolja jagoda sadrži tri grama dijetetskih vlakana.