Sedam sjajnih začina za bolje zdravlje

Začini su vekovima cenjeni, kako zbog svojih lekovitih svojstava, tako i zbog jedinstvenih aroma. Moderna istraživanja pružaju sve više dokaza o njihovim brojnim zdravstvenim koristima.

31-12-2024

|

10:34

|

Autor / Izvor: Naxi media, Healthline


1. Cimet smanjuje nivo šećera u krvi i ima snažan antidiabetes efekat


Cimet je popularan začin koji se koristi u različitim receptima i pecivima.


Sadrži jedinjenje cinnamaldehid, koje je odgovorno za njegova lekovita svojstva. Cimet ima snažno antioksidativno dejstvo, pomaže u borbi protiv upala i snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi.


Njegovo najvažnije svojstvo je uticaj na regulaciju šećera u krvi. Cimet usporava razgradnju ugljenih hidrata u crevima i poboljšava osetljivost na insulin. Istraživanja su pokazala da može smanjiti nivo šećera u krvi za 10–29% kod dijabetičara, što je značajan rezultat. Preporučena dnevna doza je 0,5–2 kašičice (1–6 grama).


2. Žalfija poboljšava funkciju mozga i pamćenje


Žalfija je poznata po svom latinskom nazivu Salvere, što znači "spasiti". Tokom srednjeg veka smatrana je izuzetno lekovitom i koristila se čak za prevenciju
kuge.


Današnja istraživanja pokazuju da žalfija može poboljšati moždane funkcije i pamćenje, posebno kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Studije su pokazale da žalfija usporava razgradnju acetilholina, hemijskog glasnika u mozgu, i time poboljšava kognitivne funkcije.


3. Nana ublažava bol kod sindroma iritabilnih creva i može smanjiti mučninu


Nana ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini i aromaterapiji. Njeno ulje opušta glatke mišiće creva, ublažava bol i smanjuje nadutost. Pored toga, aromaterapija s nanom smanjuje mučninu, čak i kod trudnica i nakon operacija.


4. Kurkuma sadrži kurkumin, moćan antiinflamatorni sastojak


Kurkuma, poznata po svojoj žutoj boji, sadrži kurkumin, snažan antioksidans i antiinflamator. Kurkumin pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma, te ublažava simptome artritisa.

5. Bosiljak jača imunitet i bori se protiv infekcija


Bosiljak je u Indiji poznat kao sveta biljka. Istraživanja ukazuju da može inhibirati rast bakterija, gljivica i plesni, kao i da jača imuni sistem povećavanjem broja imunih ćelija.


6. Kajenski biber sadrži kapsaicin koji smanjuje apetit i ima potencijalna antiupalna svojstva


Aktivni sastojak kajenskog bibera, kapsaicin, pomaže u sagorevanju masti i smanjenju apetita. Istraživanja na životinjama sugerišu da kapsaicin može pomoći u borbi protiv određenih vrsta raka i upala, ali su neophodna dalja istraživanja.


7. Đumbir ublažava mučninu i ima antiinflamatorna svojstva


Đumbir je poznat po svom efektu u ublažavanju mučnine, uključujući jutarnju mučninu i onu izazvanu hemoterapijom. Takođe, istraživanja ukazuju da đumbir smanjuje upale i ublažava bol kod artritisa, sličnom efikasnošću kao aspirin ili ibuprofen.