Sarmice od zelja
Uživajte u ukusu sarmica od zelja.
12-09-2016
|10:29
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 1/2 kg mlevenog mesa (juneće i/ili svinjsko)
- 150 g pirinča,
- 1 glavica crnog luka ili dva mlada luka,
- 2 veze zelja (sa po 10 listova),
- vezica kiseljaka ili 1 dl jabukovog sirćeta,
- so, biber, mlevena crvena paprika, malo ulja
Priprema: Luk sitno naseckajte i u tiganju ga propržite kratko na malo masnoće. U proprženi luk dodajte pirinač, so, biber, papriku, sve promešajte, skinite sa ringle i ovu mešavinu dodajte u presno mleveno meso. Meso ne dinstam i ne pržim, zato što tako više volim, jer ako meso izdistate pre punjenja (sarmi, sarmica, paprika ili sličnog), u kuvanom jelu punjenje će više biti nalik nekom mesnom sosu. Ako punjenje pravite sa presnim mesom onda sve možete rukom dobro umesiti kao za pljeskavice. U suprotnom, meso dodajte luku i pirinču i sve zajedno propržite. Listove zelja dobro operite i prelijte vrelom vodom . Ohladite ih, skinite peteljke i onaj drvenasti srednji deo lista. U svaki list zelja, stavite mešavinu mesa, pirinča i začina i zavijajte sarmice. Sarmice pecite u rerni na 200°C.