Ruzmarin u službi zdravlja: Najbolja biljka za smanjenje upale
Upala je prirodan odgovor tela na povredu ili infekciju i do određene mere je neizbežna. Ako ste se ikada udarili u prst ili iskrivili zglob, iskusili ste akutnu upalu – kratkotrajan zaštitni proces koji pomaže telu da se oporavi. Međutim, kada upala postane hronična i traje duže vreme, može ozbiljno ugroziti zdravlje. Povezuje se sa brojnim ozbiljnim stanjima, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, poremećaje mentalnog zdravlja poput depresije...
02-06-2025
|13:45
|Autor / Izvor: Naxi media, EatingWell
Prema nekim istraživanjima, hronična upala je povezana sa gotovo polovinom svih smrtnih ishoda u svetu.
Kako objašnjava nutricionistkinja i kuvarica Amber Pankonin (M.S., RDN), na pojavu upala utiču i genetika i ishrana. Određene hranljive materije, poput zdravih masti, polifenola i antioksidanasa, mogu doprineti smanjenju upalnih procesa u telu. Iako je situacija ozbiljna, dobra vest je da se na mnoge faktore koji utiču na hronične upale – kao što su ishrana, stres, san i izloženost štetnim materijama iz okoline – može preventivno delovati.
Jedan jednostavan, ali moćan korak ka smanjenju hronične upale jeste uključivanje protivupalnih biljaka u svakodnevnu ishranu. Među njima, ruzmarin se ističe kao biljka broj jedan koju preporučuju nutricionisti – lako je dostupan, pristupačan i jednostavan za upotrebu, a košta svega nekoliko evra.
Ruzmarin – prirodni saveznik protiv upala
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis L.) se nalazi na listi 14 začinskih biljaka koje nutricionisti preporučuju za ublažavanje upale – i to kao najdelotvornija među njima. Osim što oplemenjuje jela mirisom i aromom, ruzmarin sadrži brojne biljne jedinjenja korisna za zdravlje, naročito antioksidanse i polifenole.
„Ruzmarin sadrži polifenole koji deluju protivupalno tako što utiču na različite procese u telu povezane s upalom“, navodi Pankonin. „Posebno je značajno što može da utiče na citokine – molekule koji regulišu upalne reakcije. Osim toga, bogat je antioksidansima koji neutrališu slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres i poboljšavaju zdravlje ćelija.“
Istraživanja su pokazala da ruzmarinska i karnozinska kiselina – dve glavne aktivne supstance u ruzmarinu – imaju značajna protivupalna i antioksidativna svojstva. Naučnici sugerišu da ruzmarin može doprineti ublažavanju bola, anksioznosti, pa čak i problema sa pamćenjem. Ipak, većina dosadašnjih istraživanja rađena je na životinjama, pa su potrebne dodatne studije na ljudima.
Druga istraživanja pokazala su da ruzmarinska kiselina može pomoći i u prevenciji tumora zahvaljujući sposobnosti da smanji oksidativni stres i uspori rast ćelija raka.
Dobra vest je da se ekstrakt i etarsko ulje ruzmarina smatraju bezbednim za upotrebu u ishrani. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) klasifikovala je ruzmarin kao sastojak koji se generalno smatra bezbednim (GRAS). Ipak, ako planirate da uvedete ruzmarin u obliku suplemenata ili ulja, najbolje je da se posavetujete s lekarom.
Srećom, suvi ili sveži ruzmarin možete odmah uključiti u svakodnevnu ishranu – bez posebnih priprema.