Rižoto sa cveklom

Konzumiranje cvekle se posebno preporučuje tokom hladnog perioda, a spoj pirinča i cvekle uneće novitet na vašu trpezu.

11-01-2016

|

15:27

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

- 3 korena cvekle srednje veličine
- od 250 ml supice od povrća
- 1 manji iseckan crveni luk
- 2 kašike putera
- 200 gr pirinča kratkog zrna
- 100 ml šolje suvog belog vina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1/2 šolje iseckanih oraha
- 1/2 šolje mocarela sira u komadićima

Priprema: Zagrejte rernu na 190C. Cvekle operite i svaku stavite u komad aluminijumske folije, poprskajte ga maslinovim uljem, biberom i dodajte so. Zamotajte foliju oko svake cvekle i stavite ih da se peku u tepsiji 45 minuta. Kada budu gotove izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Iseckajte ih na sitne komade i ostavite sa strane. U većoj šerpi stavite supu da prokuva, pa smanjite temperaturu na najniže da biste održali toplotu. U drugoj posudi zagrejte puter na srednjoj temperaturi, dodajte luk i dinstajte dok ne omekšai. Dodajte pirinač i neprestano mešajte 3 minuta. Dodajte vino i kuvajte dok ga pirinač ne upije. Sada dodajte 1 šolju supe i ostavite da kuva, mešajući dok tečnost ne ispari. Ovo ponavljajte dok ne potrošite svu supu. Dodajte i iseckanu cveklu, orahe i ostavite da krčka još 5 minuta. U to sipajte so i biber, kao i mocarela sir. Služite toplo ukrašeno listom peršuna uz svežu salatu, lagani preliv ili pohovano meso.