 
                    
                
                                
            Rižoto sa belim lukom
Ovo je izuzetno jednostavan, ali i neverovatno ukusan recept za kremasti rižoto s maslinovim uljem i belim lukom…
10-12-2024
|11:26
|Autor / Izvor: Naxi media
 
                                                            
Sastojci:    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
200 g pirinča za rižoto     
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
3 čena belog luka, sitno seckana
3 kašike maslinovog ulja
700 ml povrtnog ili pilećeg bujona
100 ml belog vina
1 kašika putera (za kremast efekat)
2 kašike narendanog parmezana
Svež bosiljak
So i biber po ukusu
Priprema:    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
 U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckan beli luk i pržite ga kratko, dok ne zamiriše i postane zlataste boje. Pazite da ne izgori. Dodajte pirinač u šerpu i lagano ga tostirajte 1-2 minuta, uz mešanje, dok ne postane staklast. Sipajte belo vino i mešajte dok alkohol ne ispari. Ovo će jelu dati dodatnu dubinu ukusa. Počnite da dodajete vrući bujon, kutlaču po kutlaču, uz stalno mešanje. Kada pirinač upije tečnost, dodajte još bujona. Nastavite dok pirinač ne bude skuvan al dente (oko 15-18 minuta). Sklonite šerpu s vatre i umešajte puter i parmezan za kremastu teksturu. Dodajte so i biber po ukusu, pa pospite svež bosiljak i dodajte par kapi maslinovog ulja.
    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
PRIJATNO!
 
                 
                 
             
     
                 
             
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                    
                 
                    
                 
                     
                 
                 
                     
                                             
                                             
                        
                     
                        
                    