Riblje pljeskavice
Počeo je Veliki post pred praznike, pa ukoliko ste među onima koji poste, riba je sjajna zamena za mleveno meso.
30-11-2015
|15:18
|Autor / Izvor: Naxi media-stvarukusa
Sastojci:
- 500 g svežeg soma sa kostima (ili neke druge ribe po vašem izboru),
- 20 g dimljene slanine otprilike (jedan manji režanj),
- 1 manji crni luk,
- 1 čen belog luka,
- 1 kašikica soli,
- 1 kašikica tucane ljute paprike,
- mleveni biber
Priprema: Kada ste ribi izvadili kosti, meso isecite na krupnije kocke i zajedno sa slaninom, crnim i belim lukom sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U mlevenu ribu dodajte so, biber i papriku. Rukom dobro umesite, vadite loptice, od njih pravite pljeskavice i uvaljajte ih u prezlu. Pljeskavice od ribe pecite na srednjoj temperaturi, u tiganju na masnoći, po 4-5 minuta sa svake strane. Ako pravite veću količinu pljeskavica, onda je bolje da ih pečete u namašćenoj tepsiji u rerni, jer je jednostavnije, nećete isprskati šporet i manje će se osetiti miris pržene ribe. Pečene pljeskavice poslužite uz krompir salatu sa crnim lukom i sosom od rena. (Izvor:stvarukusa)