
Ratluk sa bademima
Ratluk obogaćen bademima namenjen je pravim sadokuscima.
07-07-2017
|10:08
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 800 g šećera
- 120 g gustina
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta od badema
- 50 g iseckanih badema
- 200 g šećera u prahu za posipanje
Priprema: Staviti 375 ml vode u šerpu. Dodati sok od limuna i šećer i mešajući pustiti da provri. Kad provri kuhinjskim termometrom meriti temperaturu tečnosti dok stigne do 115 stepeni C. Isključiti ringlu. U drugu šerpu dodati 500 ml vode i gustin i mešati da se ne bi zgrudvalo. Nastaviti sa mešanjem, dok ne dobijemo lepkastu smesu. Skloniti sa šporeta. Dodati po malo šećernog sirupa u smesu gustina i mešati, dok se sve dobro ne sjedini i sirup potroši. Vratiti na šporet, pustiti da prokuva pa odmah smanjiti temperaturu na najnižu i pustiti da se krčka oko sat vremena. Redovno mešati. Posle sat vremena smesa će imati lepu zlatnu boju. Dodati ekstrakt badema. Dodati seckani badem. U tepsiju 20x20 cm sipati smesu, poravnati i pustiti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi posuti šećerom u prahu. Seći na kockice.