
Profiterole sa čokoladom
Napravite ovu izvrsnu poslasticu brzo i lako.
08-02-2016
|14:52
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
Za testo:
- 300 ml vode,
- 100 g putera,
- 120 g oštrog brašna,
- 4 jajeta
Za fil:
- 4 jajeta,
- 0,5 l mleka,
- 125 g putera,
- 4 kašike šećera,
- 100 g šećera u prahu
Za preliv:
- 150 g crne čokolade,
- 100 ml slatke pavlake
Priprema: Stavite u vodu puter i zagrevajte da proključa. Čim provri, sklonite s vatre i odmah ubacite brašno, stalno muteći mikserom i povremeno vraćajte na ringlu. Kad se masa malo prohladi, dodajte jedno po jedno jaje, muteći tako da se svako jaje sjedini s kuvanim testom. Papir za pečenje podmažite puterom, provucite ga kroz hladnu vodu, te višak vode otresite i stavite papir u pleh. Kašičicom ili špricem stavljajte na papir loptice od testa na razmaku 3–4 cm. Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pa smanjite na 200 i pecite oko 40 minuta ne otvarajući rernu. Da bi profiterole ostale hrskave, čim ih izvadite, svaku izbušite iglom kako bi iz njih izašla para. Vratite ih u vruću, isključenu rernu dok ne pripremite fil. Umutite penasto jaja sa šećerom i prelijte ih vrelim mlekom sve vreme muteći. Skuvajte fil na pari i ostavite da se hladi. Puter umutite sa šećerom u prahu i stalno muteći u njega dodajte kašiku po kašiku fila. Ušpricajte fil u profiterole i prelijte ih otopljenom čokoladom koju ste pomešali s pavlakom.