Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Zdravko Čolić - Pusti pusti modu

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža

    Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.




    22-08-2025 | 11:25 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple

    Foto: Bigstock, Daxiao Productions


    1. Crvena paprika

     

    Sadržaj vitamina C: oko 118 mg po jednoj šolji seckane paprike


    Crvena paprika je pravi rekorder kada je u pitanju vitamin C – jedna šolja sadrži više nego dvostruko od male pomorandže. Osim toga, bogata je vitaminom A, koji doprinosi zdravlju očiju i koži. Zbog svoje sočne teksture i blagog slatkastog ukusa, crvena paprika je odlična i sveža i termički obrađena. Može se puniti, seći na štapiće i jesti uz humus, ili dodati u jela poput fajita i raznih paprikaša.


    2. Brokoli


    Sadržaj vitamina C: oko 102 mg po šolji kuvanog brokolija


    Brokoli je mnogo više od dodatka testenini ili supi – on je prava nutritivna bomba. Pored visokog sadržaja vitamina C, bogat je vlaknima, vitaminom K i folatom, pa tako doprinosi zdravlju srca, krvnih sudova i ćelija. Najčešće se priprema kuvan ili pečen u rerni, a odličan je i u stir-fry jelima ili jednostavno preliven maslinovim uljem, belim lukom i parmezanom.


    3. Kelj


    Sadržaj vitamina C: oko 93 mg u 100 g sirovog kelja (oko 1,5–2 šolje)


    Kelj je jedna od najpopularnijih lisnatih zelenih biljaka, poznat kao superhrana. Osim što sadrži više vitamina C od pomorandže, bogat je vlaknima, magnezijumom, vitaminom K i antioksidansima. Ove hranljive materije jačaju imunitet, podržavaju zdravlje kostiju i srca. Kelj se može dodati u smutije, testenine, variva ili koristiti kao podloga za salate. Posebno je ukusan kada se “izmasira” maslinovim uljem ili ispeče kao hrskavi čips.


    4. Prokelj


    Sadržaj vitamina C: oko 75 mg po jednoj šolji svežeg prokelja

     

    Iako mnogima nije omiljeno povrće iz detinjstva, prokelj je pravo blago za zdravlje. Osim vitamina C, sadrži vlakna, folat, vitamine A i K, a doprinosi boljem varenju i jačanju imuniteta. Može se peći u rerni sa maslinovim uljem i začinima, dodati u salate ili sitno seckan koristiti za pripremu sveže, hrskave salate sa limunom i parmezanom.


    5. Spanać


    Sadržaj vitamina C: oko 60 mg u ¾ šolje kuvanog spanaća


    Spanać je odlično povrće koje se može dodavati u smutije, supe, variva, omlete, testenine i salate. Osim vitamina C, sadrži gvožđe, kalcijum, vitamin K i magnezijum, pa tako doprinosi zdravlju krvi, kostiju i nervnog sistema. Posebno je značajan za osobe na biljnoj ishrani, jer vitamin C iz spanaća pomaže apsorpciju biljnog gvožđa koje se inače slabije iskorišćava u organizmu.

  • Pročitajte i...
    Kako ostati budan bez kafe? Pet namirnica koje prirodno daju snagu Kako ostati budan bez kafe? Pet namirnica koje prirodno daju snagu

    Hrana je gorivo za telo i um, ali ne deluje svaka isto: dok one bogate šećerom izazivaju brzi skok i još brži pad energije, postoje namirnice koje pružaju postojan osećaj budnosti i snage. Neke od njih sadrže blagu dozu kofeina uz dodatne hranljive koristi, dok druge telu obezbeđuju prirodnu energiju i pomažu ćelijama da je efikasnije koriste.

    Ovo su poruke koje vam telo šalje kada nema dovoljno proteina Ovo su poruke koje vam telo šalje kada nema dovoljno proteina

    Najmanje 10% dnevnog unosa kalorija trebalo bi da potiče iz proteina.

    Kako prepoznati faze menopauze i koliko dugo traju? Kako prepoznati faze menopauze i koliko dugo traju?

    Većina žena ulazi u perimenopauzu između 45. i 55. godine života. Nakon što prođe jedna godina bez menstrualnog ciklusa, smatra se da ste ušli u menopauzu, a zatim i u postmenopauzu, fazu koja traje do kraja života.

    Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes

    Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: