Posni praznični kuglof sa suvim voćem i orasima

Bez obzira da li postite, pripremate slavu ili jednostavno volite posne poslastice sa suvim voćem, ovaj kuglof je idealan izbor za praznične dane. Sočan, aromatičan i jednostavan za pripremu, donosi prazničnu atmosferu i pravi užitak za sve ljubitelje slatkog...

12-12-2025

|

12:47

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 250 g brašna (može i integralno ili mešavina)
  • 150 g šećera 
  • 100 ml biljnog ulja (suncokretovo ili kokosovo)
  • 250 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • 100 g suvog voća (suve šljive, kajsije, brusnice, grožđice)
  • 50 g oraha ili badema, krupno seckanih
  • Naribana kora jednog limuna ili narandže

Priprema:

Zagrejati rernu na 180°C. Kalup za kuglof podmazati uljem i posuti brašnom. Suvo voće potopiti u toplu vodu ili sok od pomorandže 10-ak minuta, zatim ocediti. U velikoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i so. U drugoj činiji pomešati biljno mleko, ulje, šećer i naribanu koru limuna/narandže. Dodati vlažne sastojke u suve i lagano mešati dok se ne sjedini. Zatim umešati suvo voće i orahe. Sipati smesu u pripremljeni kalup i peći 40-50 minuta (proveriti čačkalicom - treba da izađe čista). Ostaviti kuglof da se potpuno ohladi, pa po želji posuti prah šećerom ili preliti posnim glazurom od limuna.

PRIJATNO!