Posni praznični kuglof sa suvim voćem i orasima
Bez obzira da li postite, pripremate slavu ili jednostavno volite posne poslastice sa suvim voćem, ovaj kuglof je idealan izbor za praznične dane. Sočan, aromatičan i jednostavan za pripremu, donosi prazničnu atmosferu i pravi užitak za sve ljubitelje slatkog...
12-12-2025
|12:47
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 250 g brašna (može i integralno ili mešavina)
- 150 g šećera
- 100 ml biljnog ulja (suncokretovo ili kokosovo)
- 250 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
- 100 g suvog voća (suve šljive, kajsije, brusnice, grožđice)
- 50 g oraha ili badema, krupno seckanih
- Naribana kora jednog limuna ili narandže
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. Kalup za kuglof podmazati uljem i posuti brašnom. Suvo voće potopiti u toplu vodu ili sok od pomorandže 10-ak minuta, zatim ocediti. U velikoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i so. U drugoj činiji pomešati biljno mleko, ulje, šećer i naribanu koru limuna/narandže. Dodati vlažne sastojke u suve i lagano mešati dok se ne sjedini. Zatim umešati suvo voće i orahe. Sipati smesu u pripremljeni kalup i peći 40-50 minuta (proveriti čačkalicom - treba da izađe čista). Ostaviti kuglof da se potpuno ohladi, pa po želji posuti prah šećerom ili preliti posnim glazurom od limuna.
PRIJATNO!