
Pileći kebab
Pripremite ovaj ukusan, najpoznatiji turski specijalitet po sledećem receptu... Prijatno!
09-06-2016
|14:49
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- bataci i dobaci od pileta.
- 1 kašika sušenog, izmrvljenog origana
- 1 kašika sušenog, izmrvljenog bosiljka
- 1 kašika sušenog, izmrvljenog ruzmarina
- 1/2 kašičice belog luka u granulama (prah)
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
- 1 kašika supe od mesa iz kesice (u prahu)
- 1 kašika povrtne supe iz kesice (u prahu)
Dresing: 1 kašika kopra/mirođija
- 1/2 glavice belog luka
- 200 gr svežih krastavaca
- 1 kašičica soli
- 1.5 dl ( 150 ml/150 gr) jogurta
Priprema: Meso odvojite od kosti i hrskavca. Kožu i masnoću ostavite na mesu. Meso stavite na stranu sa kožom na pvc foliju te zarolajte. Pri rolanju mesa za kebab pripazite da pre nego što folija obavije celo meso, samo meso neka bude tako zarolano da se koža na gornjoj i donjoj strani dodiruje. Zarolajte foliju i sa jedne strane je potpuno zavežite koncem. zatim rolicu primite za slobodni kraj folije i protresite tako da se meso za kebab dobro sabije. Ostatak folije koju držite u ruci zarolajte da čvrsto stisne meso, da ne menja oblik role te zavežite. Meso za kebab slažite tako da debljina role bude max. 5 cm. Role smrznite. Smrznute role oslobodite folije, te ih na mašinu za rezanje mesa narežite, dok su jos smrznute, na pljoske debljine 5 mm. Pustite da se meso za kebab do pola rastopi te ga začinite. Na 500 gr mesa za kebap dodajte jednu kašiku začina za kebab. Meso nemojte začiniti dok se skroz otopi jer ga onda pri mesanju skroz smrvite. Dobro promešajte, ali pazeci da ne podrobite meso. Začinjeno, do pola rastopljeno meso (tako se neće mrviti), ubacimo u vreo tiganj i bez masnoće popržimo. Ako je meso za kebab bilo bez vlastite masnoće ili sa malo masnoće, dodajte malo ulja. Prilog za kebab: tanko rezan paradajz, zelena salata, kupus/mlado belo zelje narezano na tanke rezance i crveni tanko izrezan luk. Sve se prelije sa kebab umakom i posoli. Povrće za kebab pre slaganja dobro osušite i kratko podgrejte. Povrće, meso za kebab i umak možete stavljati u podgrejanu lepinju ili u pečenu dorum tortilju (dorum kebab).