-
Poslednjih 5 pesama
- Tony Cetinski - Zbogom Odlazim
- Djordje Balašević - Devojka sa čardaš nogama
- Merlin - Smijehom strah pokrijem
- Oktobar 1864 - Nadji me
- Oliver Dragojević - Pred tvojim vratima
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
Zapečena boranija sa pečurkama
Boranija se savršeno uklapa sa pečurkama, pa ovo jelo ima potpuno drugačiji ukus od standardnog. Ako još uvek niste isprobali ovu kombinaciju, uradite to obavezno.
-
Zdravlje
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
-
-
Putovanja
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
Notr Dam pretekao Sakreker kao najposećenija atrakcija u Francuskoj
Krajem 2025. godine katedrala Notr Dam očekuje da ugosti čak 12 miliona posetilaca, čime je prestigla baziliku Sakreker i postala najposećenija znamenitost u Francuskoj.
-
Preporučujemo
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
Očistite tepih za deset minuta uz ove trikove
Mnogi ljudi angažuju stručnjake za čišćenje kako bi se rešili mrlja na tepihu, čak i onda kada to mogu da urade sami za samo nekoliko minuta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.89 124.77 125.64 USD 100.43 101.14 101.85
-
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
10-04-2025 | 10:50 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue
Foto: Bigstock, shurkin_son
Čini li vam se to mnogo ili malo? Kada uzmete u obzir da limenka gaziranog pića od 12 oz (355 ml) sadrži 39 grama šećera, dok se u „zdravim“ namirnicama poput granola pločica (8 g šećera) i grčkog jogurta s borovnicama (14 g šećera) krije dodatni šećer, situacija postaje jasnija. Većina nas unosi najmanje duplo više šećera od preporučenih vrednosti.
Zapravo, najveći deo šećera koji konzumiramo dolazi iz skrivenih izvora – ne samo iz slatkiša, kolača i sokova, već i iz brojnih prerađenih namirnica. Osim toga, često ga je teško prepoznati na listi sastojaka.
Znakovi da unosite previše šećera
Zbog ove „skrivenosti“, može vam biti teško da primetite da ste preterali s unosom šećera.
Dr Lela Ahlemann, specijalistkinja za dermatologiju, flebologiju, proktologiju i nutricionu medicinu, otkriva koji su to mogući znakovi prekomernog unosa šećera.
1. Gojaznost i stalna glad
Nije tajna da šećer ima mnogo kalorija. Ali postoji još jedan razlog zbog kojeg brzo dolazi do povećanja telesne mase:
„Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, kaže dr Ahlemann. „Razlog je taj što šećer privremeno povećava nivo glukoze u krvi, ali nema dugotrajan efekat zasićenja jer ne sadrži vlakna. Upornost osećaja gladi dovodi do neprestanog jedenja, što na kraju rezultira gojenjem – jasnim znakom prekomernog unosa šećera.“
2. Akne
„Kada unosimo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i nivo hormona IGF-1 (insulin-like growth factor 1)“, objašnjava dr Ahlemann. „U kombinaciji s insulinom, IGF-1 stimuliše lojne žlezde i dovodi do prekomerne keratinizacije u njihovom području, što uzrokuje začepljenje, pojavu bubuljica i upala.“
3. Žudnja za slatkim i promene raspoloženja
„Visok nivo glukoze u krvi dovodi do lučenja insulina – ali često u tolikoj meri da nivo šećera u krvi ne pada samo na normalan nivo, već ispod njega, što uzrokuje relativnu hipoglikemiju. To dovodi do naglih želja za slatkišima. Kod nekih osoba izaziva i promene raspoloženja, razdražljivost i nervozu“, kaže dr Ahlemann.4. Upale i oslabljen imunitet
„Uobičajeno, telo apsorbuje šećer u tankom crevu. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet apsorpcije, oni dospevaju u debelo crevo“, objašnjava dr Ahlemann.Prema njenim rečima, to postaje hrana za bakterije koje prirodno nastanjuju debelo crevo:
„Selektivno hranjenje ovih bakterija dovodi do njihovog prekomernog razmnožavanja. Problem je u tome što one na svojoj površini nose endotoksine, poznate kao lipopolisaharidi. Ovi toksini mogu dospeti u krvotok, izazvati tihu upalu, ubrzati starenje organizma i oslabiti imunološki sistem.“5. Ubrzano starenje
„Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do formiranja tzv. AGE proizvoda (Advanced Glycation End Products)“, kaže dr Ahlemann. Poredi ovaj proces s karamelizacijom:
„U našem kolagenu, vlakna bi trebalo da budu paralelna. Kada dolazi do prekomerne glikacije (vezivanja šećera), formiraju se ukršteni spojevi u vezivnom tkivu kolagena, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo gubi sposobnost regeneracije. To znači da kvalitet našeg kolagena opada.“Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, možda je vreme da preispitate svoj unos šećera i učinite nešto dobro za svoje zdravlje!
-
Pročitajte i...
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: