-
Poslednjih 5 pesama
- Željko Joksimović - Ludak kao ja
- Indexi - Bacila je sve niz rijeku
- Kemal i Oliver - Nije htjela
- Rogati & Boris Rezak - Pozelim Ti Srecu
- EKV - Srce
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Engleska pita sa jabukama
Naša domaća pita sa jabukama je savršen desert, ali ako volite da eksperimentišete probajte i englesku, starinsku verziju.
Grčka musaka sa šampinjonima
Vrlo interesantna musaka koja će oduševiti sve ljubitelje šampinjona...
-
Zdravlje
Evo šta se dešava u telu tokom šest sati nakon prve jutarnje kafe
Mozak je izuzetno složen sistem, koji se neprestano prilagođava. Što češće konzumirate kafu, u mozgu se stvara veći broj adenozinskih receptora, zbog čega vam s vremenom može biti potrebno više kofeina da biste ostali budni nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mlađim danima.
Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite
Kalijum je mineral koji se često zanemaruje, iako ima presudnu ulogu u funkcionisanju tela – od pravilnog rada mišića i srca, do regulacije krvnog pritiska i održavanja ravnoteže tečnosti. Njegov dovoljan unos može imati veći efekat na snižavanje pritiska čak i od smanjenja unosa soli, zbog čega je važno prepoznati signale koje telo šalje kada mu ovog minerala nedostaje.
-
-
Putovanja
Jedan od najpopularnijih evropskih gradova za vikend putovanja uvodi zabranu alkohola
Od srede, 25. juna, Porto je počeo sa primenom zabrane prodaje alkohola za konzumaciju na javnim mestima u večernjim satima – evo šta to znači za noćni život u ovom portugalskom gradu.
Da li je ovo najbolji grad za stanovanje u 2025. godini?
Beč je ponovo dospeo u žižu međunarodne pažnje zahvaljujući izuzetnom kvalitetu života – ali ovog puta sa posebnim naglaskom na stanovanje. Prema najnovijem izdanju prestižnog magazina Monocle, austrijska prestonica proglašena je najboljim gradom na svetu za stanovanje u 2025. godini.
-
Preporučujemo
Koliko je dovoljno? Proverite da li koristite previše deterdženta prilikom pranja u veš mašini
Ako vam se dešava da odeća nakon pranja u veš mašini deluje grubo, kruto ili neprijatno na dodir – iako je naizgled čista i mirišljava – možda niste ni svesni da koristite previše deterdženta. Prekomerna količina praška ili tečnog sredstva ne znači nužno bolje pranje, a često može imati suprotan efekat: vlakna postaju tvrđa, koža iritirana, a mašina se dodatno opterećuje. Vreme je da proverite – možda je manje zapravo više kada je deterdžent u pitanju.
Sunčani dani – idealno vreme za pranje zavesa, ali koliko često bi to trebalo da radimo?
Leto je donelo sunčane i tople dan, što znači da je pravo vreme za pranje zavesa. Ipak, mnogi nisu sigurni koliko često bi trebalo da ih peru. Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da prljave zavese mogu zadržavati prašinu, alergene i neprijatne mirise, čineći prostor nezdravim i vizuelno neurednim.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.32 117.14 117.96 CHF 124.52 125.40 126.27 USD 98.69 99.38 100.08
-
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
10-04-2025 | 10:50 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue
Foto: Bigstock, shurkin_son
Čini li vam se to mnogo ili malo? Kada uzmete u obzir da limenka gaziranog pića od 12 oz (355 ml) sadrži 39 grama šećera, dok se u „zdravim“ namirnicama poput granola pločica (8 g šećera) i grčkog jogurta s borovnicama (14 g šećera) krije dodatni šećer, situacija postaje jasnija. Većina nas unosi najmanje duplo više šećera od preporučenih vrednosti.
Zapravo, najveći deo šećera koji konzumiramo dolazi iz skrivenih izvora – ne samo iz slatkiša, kolača i sokova, već i iz brojnih prerađenih namirnica. Osim toga, često ga je teško prepoznati na listi sastojaka.
Znakovi da unosite previše šećera
Zbog ove „skrivenosti“, može vam biti teško da primetite da ste preterali s unosom šećera.
Dr Lela Ahlemann, specijalistkinja za dermatologiju, flebologiju, proktologiju i nutricionu medicinu, otkriva koji su to mogući znakovi prekomernog unosa šećera.
1. Gojaznost i stalna glad
Nije tajna da šećer ima mnogo kalorija. Ali postoji još jedan razlog zbog kojeg brzo dolazi do povećanja telesne mase:
„Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, kaže dr Ahlemann. „Razlog je taj što šećer privremeno povećava nivo glukoze u krvi, ali nema dugotrajan efekat zasićenja jer ne sadrži vlakna. Upornost osećaja gladi dovodi do neprestanog jedenja, što na kraju rezultira gojenjem – jasnim znakom prekomernog unosa šećera.“
2. Akne
„Kada unosimo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i nivo hormona IGF-1 (insulin-like growth factor 1)“, objašnjava dr Ahlemann. „U kombinaciji s insulinom, IGF-1 stimuliše lojne žlezde i dovodi do prekomerne keratinizacije u njihovom području, što uzrokuje začepljenje, pojavu bubuljica i upala.“
3. Žudnja za slatkim i promene raspoloženja
„Visok nivo glukoze u krvi dovodi do lučenja insulina – ali često u tolikoj meri da nivo šećera u krvi ne pada samo na normalan nivo, već ispod njega, što uzrokuje relativnu hipoglikemiju. To dovodi do naglih želja za slatkišima. Kod nekih osoba izaziva i promene raspoloženja, razdražljivost i nervozu“, kaže dr Ahlemann.4. Upale i oslabljen imunitet
„Uobičajeno, telo apsorbuje šećer u tankom crevu. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet apsorpcije, oni dospevaju u debelo crevo“, objašnjava dr Ahlemann.Prema njenim rečima, to postaje hrana za bakterije koje prirodno nastanjuju debelo crevo:
„Selektivno hranjenje ovih bakterija dovodi do njihovog prekomernog razmnožavanja. Problem je u tome što one na svojoj površini nose endotoksine, poznate kao lipopolisaharidi. Ovi toksini mogu dospeti u krvotok, izazvati tihu upalu, ubrzati starenje organizma i oslabiti imunološki sistem.“5. Ubrzano starenje
„Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do formiranja tzv. AGE proizvoda (Advanced Glycation End Products)“, kaže dr Ahlemann. Poredi ovaj proces s karamelizacijom:
„U našem kolagenu, vlakna bi trebalo da budu paralelna. Kada dolazi do prekomerne glikacije (vezivanja šećera), formiraju se ukršteni spojevi u vezivnom tkivu kolagena, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo gubi sposobnost regeneracije. To znači da kvalitet našeg kolagena opada.“Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, možda je vreme da preispitate svoj unos šećera i učinite nešto dobro za svoje zdravlje!
-
Pročitajte i...
Evo šta se dešava u telu tokom šest sati nakon prve jutarnje kafe
Mozak je izuzetno složen sistem, koji se neprestano prilagođava. Što češće konzumirate kafu, u mozgu se stvara veći broj adenozinskih receptora, zbog čega vam s vremenom može biti potrebno više kofeina da biste ostali budni nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mlađim danima.
Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite
Kalijum je mineral koji se često zanemaruje, iako ima presudnu ulogu u funkcionisanju tela – od pravilnog rada mišića i srca, do regulacije krvnog pritiska i održavanja ravnoteže tečnosti. Njegov dovoljan unos može imati veći efekat na snižavanje pritiska čak i od smanjenja unosa soli, zbog čega je važno prepoznati signale koje telo šalje kada mu ovog minerala nedostaje.
Tri sporne navike koje povećavaju rizik od dijabetesa
Nije tajna da je hranljiva, uravnotežena ishrana važna komponenta vašeg ukupnog zdravlja.
Vitiligo izbliza: Sve što treba da znate o stanju koje može uticati na život
Vitiligo je stanje koje se na prvi pogled prepoznaje – bele mrlje na koži koje se izdvajaju od ostatka tena. Međutim, iza te neobične pojave krije se složena priča o telu koje reaguje na sopstvene ćelije, a ponekad i o čoveku koji mora da nauči da prihvati svoju jedinstvenost.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: