Pečena piletina
Jedno od nezaobilaznih jela na božićnoj trpezi jeste meso. Ukoliko ste prethodnih dana jeli svinjetinu, sada se odlučite se za piletinu.
05-01-2016
|13:13
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- pileći bataci (8kom) ili ceo pile
- krompir800g
- supena kašika soli
- supena kašika vegete
- malo bibera
- ljuta paprika po želji
- malo karija
- 2 kafene kašike ulja
Pripema: Piletina sa krompirom iz rerne se priprema na sledeći način: pileće batake (ili celo pile ili batake sa karabatacima zavisi šta od piletine volite) operite i osušite kuhinjskim ubrusom zatim ih začinite sa soli, biberom, ljutom paprikom i karijem po ukusu. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dak pripremite krompir. Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom. U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom. Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat vremena. Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, posle deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.