Nova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jagoda može da ublaži depresiju

Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda kod ljudi srednjih godina mogla da pomogne u smanjenju rizika od demencije, ali i da ublaži depresiju.

30-04-2024

|

10:50

|

Autor / Izvor: Naxi media, NY Times

Ova nova studija je nedavno objavljena u časopisu Nutrients.

U 12-nedeljnoj studiji, 30 pacijenata sa prekomernom težinom koji su se žalili na blago kognitivno oštećenje zamoljeno je da se uzdrže od jedenja bobičastog voća i da jedu dodatak ishrani u prahu uz doručak svaki dan.

Polovina učesnika, starosti od 50 do 65 godina, dobijala je prah sa ekvivalentom jedne šoljice jagoda, dok je druga polovina dobila placebo. Istraživači su pratili njihovo dugoročno pamćenje, raspoloženje i metaboličko zdravlje i otkrili da su oni u grupi sa jagodama u prahu imali bolje rezultate na testu učenja liste reči, kao i značajno smanjenje simptoma depresije.

„I jagode i borovnice sadrže antioksidante zvane antocijanini, koji su uključeni u brojne zdravstvene beneficije kao što su metabolička i kognitivna poboljšanja“, rekao je Robert Krikorian, profesor emeritus na Odseku za psihijatriju i bihejvioralne neuronauke UC College of Medicine.

„Epidemiološki podaci sugerišu da ljudi koji redovno konzumiraju jagode ili borovnice imaju sporiju stopu kognitivnog pada kako stare“, nastavio je on. Krikorian je takođe primetio da jagode sadrže elagitanine i elaginsku kiselinu, za koje je utvrđeno da imaju antiinflamatorna, antioksidativna, antimikrobna i antikancerogena svojstva.


"Pored poboljšanja kognitivne funkcije učesnika, oni su takođe smanjili zapaljenje u mozgu. Izvršne sposobnosti počinju da opadaju u srednjim godinama, a višak masnog tkiva u stomaku, kao kod insulinske rezistencije i gojaznosti, ima tendenciju da poveća upale u telu, uključujući mozak", objasnio je on. "Iako smo sigurni da jagode imaju dobar efekat na kognitivne funkcije i smanjuju depresiju, buduća istraživanja trebalo bi da obuhvate više učesnika i različite doze jagoda", rekao je Krikorian, a prenosi NY Times.