
Neodoljive tufahije
Iako je mnogi smatraju izvornom bosanskom poslasticom, pečena jabuka punjena orasima je prešla ogroman put još iz Persije preko Otomanskog carstva sve do Balkana gde se odomaćila. Ali, pošto se na arapskom jabuka kaže tuffáh, jasno je odakle je tufahija stigla…
17-03-2016
|14:13
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 20 jabuka
- 400 g šećera
- vanilin šećer
- limun
- voda
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g badema
- šlag pena
Priprema: Jabuke oljuštiti po želji, izdubiti im sredinu, premazati limunovim sokom i kuvati u sirupu (voda, vanilin šećer i šećer). Kada su skuvane, vaditi ih i ohladiti. Puniti ih mlevenim bademima i orasima pomešanim sa malo prethodono napravljenog sirupa. Dekorisati po želji umućenom šlag penom. Prijatno!