Neodoljiv rolat od jagode
Ukusan rolat koji će voleti cela porodica.
20-03-2017
|15:45
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
kora:
- 8 belanaca,
- 150 g šećera,
- 6 kašika ulja,
- 100 g brašna,
- 1 kašičica praška za pecivo,
- šećer u prahu za posipanje.
Fil:
- 200 ml slatke pavlake,
- 130 g kisele pavlake,
- 50 g šećera u prahu,
- 200 g jagoda
Priprema: Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u njega umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i dobro promešajte. Jagode naseckajte na komadiće. Umutite belanca, pa im postupno dodavajte dve kašike šećera, sve vreme muteći. U drugoj posudi promešajte šećer i ulje, dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i dobro umutite. Smesi zatim dodajte najprije četvrtinu snega od belanaca, a onda pažljivo umešajte i preostali sneg. Dobijenu smesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta, odnosno dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pečenu koru izvadite, malo je ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli šećerom u prahu. Pažljivo odlepite papir i koru pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno sa krpom. Sačekajte da se ohladi. Od fila izdvojte tri kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite razmotanu koru. Po celoj površini rasporedite jagode i savijte rolat. Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi. Na kraju rolat premažite spolja preostalim filom.