Naučnici razvijaju krompir otporan na toplotne talase

Kako klimatske promene utiču na Zemlju i useve koji se na njoj uzgajaju, budućnost nekih osnovnih namirnica, uključujući i nezaobilazni krompir, nalazi se pod pretnjom.

18-12-2024

|

11:57

|

Autor / Izvor: Naxi media, The Independent


Zbog visokih temperatura koje menjaju uslove uzgoja, naučnici sada razvijaju krompir otporan na toplotne talase.


Tim istraživača sproveo je terenske eksperimente na jednoj lokaciji u saveznoj državi Ilinois u SAD-u i ustanovio da genetski prilagođena biljka proizvodi do 30% više krompira pod uslovima toplotnog stresa. Ovaj rezultat postignut je dodavanjem dva gena koja modifikuju proces fotorespiracije radi povećanja efikasnosti, što biljci omogućava više energije za rast.


Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao „obećavajući pravac za povećanje prinosa u uslovima zagrevanja planete“. Ipak, potrebni su eksperimenti na više lokacija kako bi se rezultati potvrdili u različitim okruženjima.


Istraživanjem je rukovodila dr Ketrin Mičam-Hensold, uz tim stručnjaka sa Univerziteta Ilinois (UIUC) i Univerziteta Eseks.


Dr Mičam-Hensold, koja vodi projekat „Realising Increased Photosynthetic Efficiency“ (RIPE) na UIUC-u, istakla je da je cilj rada da se zadovolje potrebe za hranom u uslovima globalnog zagrevanja.


„Moramo da proizvodimo useve koji mogu da izdrže češće i intenzivnije toplotne talase ako želimo da obezbedimo dovoljno hrane za regije koje su najugroženije smanjenjem prinosa zbog globalnog zagrevanja“, rekla je ona.


„Povećanje mase krtola za 30% koje smo primetili u našim terenskim eksperimentima pokazuje potencijal za unapređenje fotosinteze kako bismo razvili useve otporne na klimatske promene.“


Dr Amanda Kavanag sa Univerziteta Eseks dodala je: „Naši ključni prehrambeni usevi su ugroženi klimatskim promenama, a naš rad je sada potvrdio da strategije za povećanje otpornosti na toplotu mogu biti prenete sa modelnih biljaka na prehrambene useve.“


„Za mnoge porodice, pečeni krompir je najbolji deo božićne večere, a ovo istraživanje značajno doprinosi očuvanju tog zadovoljstva za buduće generacije.“


„Van praznične trpeze, ovaj rad može imati ogroman uticaj na zemlje u razvoju i pomoći u očuvanju useva za ljude koji su na prvoj liniji borbe sa klimatskim promenama.“


Profesor Don Ort, Robert Emerson profesor biljne biologije i nauka o usevima na UIUC-u i zamenik direktora RIPE projekta, rekao je:


„Još jedna važna karakteristika ove studije je dokaz da genetska modifikacija fotosinteze, koja je dovela do ovih povećanja prinosa, nije imala uticaja na nutritivni kvalitet krompira.“


„Hrana sigurnost nije samo u količini proizvedenih kalorija; moramo uzeti u obzir i kvalitet hrane.“