-
Poslednjih 5 pesama
- Prljavo Kazalište - Sve je lako kad si mlad
- Nina Badrić - Moji Ljudi
- Vampiri - Ona i ja
- Massimo Savic - Iz Jednog Pogleda
- Bajaga - S' Druge Strane Jastuka
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
Proja sa šampinjonima
Ako vam je dosadila klasična proja isprobajte ovaj recept. Verujemo da će se mnogi vas oduševiti, posebno ako ste ljubitelji šampinjona.
-
Zdravlje
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
-
Putovanja
Amerika za avanturiste: Najbolje destinacije za fitnes i putovanja
Spojite ljubav prema putovanjima i fitnesu u ovim destinacijama posvećenim zdravlju i aktivnom načinu života.
Pet država u svetu koje nemaju aerodrome: Kako funkcioniše njihov saobraćaj?
Iako su aerodromi simboli ekonomskog i društvenog razvoja, postoje zemlje u kojima jednostavno nema prostora za njihovu izgradnju. Avio-saobraćaj nudi prednosti koje drugi vidovi prevoza ne mogu u potpunosti da zamene – brzinu, udaljenost i povezanost sa svetom. Zato je retkost pronaći državu bez aerodroma, ali ipak postoji nekoliko takvih primera.
-
Preporučujemo
Uz pomoć jednostavnog trika rešite se neprijatnih mirisa nakon kuvanja
Iako većina domaćinstava danas koristi napu za uklanjanje mirisa iz kuhinje, ponekad situacija može biti nezgodna – posebno kada nakon brzog obroka moramo odmah izaći iz kuće.
Saveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu!
Pranje posteljine zavisi od nekoliko faktora. Prvi je osnovna higijena – ako vam je stalo do nje, pratićete ih redovno. Drugi zavisi od toga koliko često delite krevet sa nekim. Treći se odnosi na to da li ste mladi student. U tom slučaju higijena vam možda nije prva na listi prioriteta, a trebalo bi da bude.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 122.87 123.73 124.60 USD 112.23 113.02 113.81
-
Naučnici razvijaju krompir otporan na toplotne talase
Kako klimatske promene utiču na Zemlju i useve koji se na njoj uzgajaju, budućnost nekih osnovnih namirnica, uključujući i nezaobilazni krompir, nalazi se pod pretnjom.
18-12-2024 | 11:57 | Autor/Izvor: Naxi media, The Independent
Foto: Bigstock, Dasteb
Zbog visokih temperatura koje menjaju uslove uzgoja, naučnici sada razvijaju krompir otporan na toplotne talase.
Tim istraživača sproveo je terenske eksperimente na jednoj lokaciji u saveznoj državi Ilinois u SAD-u i ustanovio da genetski prilagođena biljka proizvodi do 30% više krompira pod uslovima toplotnog stresa. Ovaj rezultat postignut je dodavanjem dva gena koja modifikuju proces fotorespiracije radi povećanja efikasnosti, što biljci omogućava više energije za rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao „obećavajući pravac za povećanje prinosa u uslovima zagrevanja planete“. Ipak, potrebni su eksperimenti na više lokacija kako bi se rezultati potvrdili u različitim okruženjima.
Istraživanjem je rukovodila dr Ketrin Mičam-Hensold, uz tim stručnjaka sa Univerziteta Ilinois (UIUC) i Univerziteta Eseks.
Dr Mičam-Hensold, koja vodi projekat „Realising Increased Photosynthetic Efficiency“ (RIPE) na UIUC-u, istakla je da je cilj rada da se zadovolje potrebe za hranom u uslovima globalnog zagrevanja.
„Moramo da proizvodimo useve koji mogu da izdrže češće i intenzivnije toplotne talase ako želimo da obezbedimo dovoljno hrane za regije koje su najugroženije smanjenjem prinosa zbog globalnog zagrevanja“, rekla je ona.
„Povećanje mase krtola za 30% koje smo primetili u našim terenskim eksperimentima pokazuje potencijal za unapređenje fotosinteze kako bismo razvili useve otporne na klimatske promene.“
Dr Amanda Kavanag sa Univerziteta Eseks dodala je: „Naši ključni prehrambeni usevi su ugroženi klimatskim promenama, a naš rad je sada potvrdio da strategije za povećanje otpornosti na toplotu mogu biti prenete sa modelnih biljaka na prehrambene useve.“
„Za mnoge porodice, pečeni krompir je najbolji deo božićne večere, a ovo istraživanje značajno doprinosi očuvanju tog zadovoljstva za buduće generacije.“
„Van praznične trpeze, ovaj rad može imati ogroman uticaj na zemlje u razvoju i pomoći u očuvanju useva za ljude koji su na prvoj liniji borbe sa klimatskim promenama.“
Profesor Don Ort, Robert Emerson profesor biljne biologije i nauka o usevima na UIUC-u i zamenik direktora RIPE projekta, rekao je:
„Još jedna važna karakteristika ove studije je dokaz da genetska modifikacija fotosinteze, koja je dovela do ovih povećanja prinosa, nije imala uticaja na nutritivni kvalitet krompira.“
„Hrana sigurnost nije samo u količini proizvedenih kalorija; moramo uzeti u obzir i kvalitet hrane.“ -
Pročitajte i...
Da li znate zašto je zevanje zarazno i zbog čega se javlja?
Zevanje se sastoji od nevoljnog širokog otvaranja usta i maksimalnog širenja vilice, praćenog dubokim udisajem i sporim izdisajem, objašnjava dr Rejan Sagir iz Velike Britanije i dodaje da ova svakodnevna pojava nauka još nije u potpunosti shvaćena.
Da li će ljudi preći na biljno meso ako bude jeftinije od pravog mesa?
Biljne alternative mesu postaju sve popularnije, ali mnogi potrošači i dalje nisu spremni da ih u potpunosti prihvate. Iako su etički, ekološki i zdravstveni razlozi važni, praktični faktori i dalje igraju ključnu ulogu u oblikovanju potrošačkih navika. Nova studija otkriva šta je ljudima zaista presudno pri izboru između mesa i njegovih zamena.
Nauka otkriva jednostavan trik za komunikaciju sa mačkama
Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti (i nežnoj, pahuljastoj spoljašnjosti), ali ako imate osećaj da vas vaš ljubimac ignoriše, možda je problem u tome što ne govorite njegovim jezikom.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: