-
Poslednjih 5 pesama
- Sergej Ćetković - Zbog nas
- Tutti Frutti Band - Ne bojim se drugova tvoga frajera
- Aleksandra Radović - Ne, Hvala
- Crvena jabuka - Ako Ako
- Bebi Dol - Brazil
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Naučnici razvijaju krompir otporan na toplotne talase
Kako klimatske promene utiču na Zemlju i useve koji se na njoj uzgajaju, budućnost nekih osnovnih namirnica, uključujući i nezaobilazni krompir, nalazi se pod pretnjom.
18-12-2024 | 11:57 | Autor/Izvor: Naxi media, The Independent
Foto: Bigstock, Dasteb
Zbog visokih temperatura koje menjaju uslove uzgoja, naučnici sada razvijaju krompir otporan na toplotne talase.
Tim istraživača sproveo je terenske eksperimente na jednoj lokaciji u saveznoj državi Ilinois u SAD-u i ustanovio da genetski prilagođena biljka proizvodi do 30% više krompira pod uslovima toplotnog stresa. Ovaj rezultat postignut je dodavanjem dva gena koja modifikuju proces fotorespiracije radi povećanja efikasnosti, što biljci omogućava više energije za rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao „obećavajući pravac za povećanje prinosa u uslovima zagrevanja planete“. Ipak, potrebni su eksperimenti na više lokacija kako bi se rezultati potvrdili u različitim okruženjima.
Istraživanjem je rukovodila dr Ketrin Mičam-Hensold, uz tim stručnjaka sa Univerziteta Ilinois (UIUC) i Univerziteta Eseks.
Dr Mičam-Hensold, koja vodi projekat „Realising Increased Photosynthetic Efficiency“ (RIPE) na UIUC-u, istakla je da je cilj rada da se zadovolje potrebe za hranom u uslovima globalnog zagrevanja.
„Moramo da proizvodimo useve koji mogu da izdrže češće i intenzivnije toplotne talase ako želimo da obezbedimo dovoljno hrane za regije koje su najugroženije smanjenjem prinosa zbog globalnog zagrevanja“, rekla je ona.
„Povećanje mase krtola za 30% koje smo primetili u našim terenskim eksperimentima pokazuje potencijal za unapređenje fotosinteze kako bismo razvili useve otporne na klimatske promene.“
Dr Amanda Kavanag sa Univerziteta Eseks dodala je: „Naši ključni prehrambeni usevi su ugroženi klimatskim promenama, a naš rad je sada potvrdio da strategije za povećanje otpornosti na toplotu mogu biti prenete sa modelnih biljaka na prehrambene useve.“
„Za mnoge porodice, pečeni krompir je najbolji deo božićne večere, a ovo istraživanje značajno doprinosi očuvanju tog zadovoljstva za buduće generacije.“
„Van praznične trpeze, ovaj rad može imati ogroman uticaj na zemlje u razvoju i pomoći u očuvanju useva za ljude koji su na prvoj liniji borbe sa klimatskim promenama.“
Profesor Don Ort, Robert Emerson profesor biljne biologije i nauka o usevima na UIUC-u i zamenik direktora RIPE projekta, rekao je:
„Još jedna važna karakteristika ove studije je dokaz da genetska modifikacija fotosinteze, koja je dovela do ovih povećanja prinosa, nije imala uticaja na nutritivni kvalitet krompira.“
„Hrana sigurnost nije samo u količini proizvedenih kalorija; moramo uzeti u obzir i kvalitet hrane.“ -
Pročitajte i...
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: