-
Poslednjih 5 pesama
- Marina Perazić - Kolačići
- Piloti - Cini mi se da
- Tony Cetinski - Pisi Propalo
- Idoli - Ljubavi
- Massimo - Mali Krug
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Nar za zdravlje srca i creva: Jedite ga što više
Nar je poznat kao bogat izvor antioksidansa i vlakana.
14-11-2023 | 09:42 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple
Foto: Bigstock, Libin Jose
Ipak, nar ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Evo zašto bi trebalo često da ga jedete:
1. Prepun je antioksidansaVoće je uglavnom bogato antioksidansima, a nar je najbolji primer za to. U njemu se nalazi nekoliko različitih antioksidanata, a neki od njegovih mikronutrijenata, kao što je vitamin C, deluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljna jedinjenja koja mu daju boju. „U svakoj porciji soka od nara ima čak 700 mg polifenolnih antioksidanata“, kaže sportski dijetetičar Roksana Ehsani iz Majamija. „Prethodna istraživanja su otkrila da sok od nara ima čak i veću antioksidativnu moć od crvenog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja.
2. Dobar je izvor vlakana i polifenola dobrih za creva
Dijetalna vlakna su jedan od najmoćnijih hranljivih sastojaka koji se nalaze u pločici, pri čemu svaka šoljica sadrži čak sedam grama, dok su dnevne potrebe odrasle osobe za vlaknima (oko 25 g dnevno za žene i 38 g za muškarce, prema Akademija za ishranu i dijetetiku).
3. Podržava zdravlje srca
Neki kažu da određena hrana podseća na organe čije funkcije podržavaju. Na primer, orasi su korisni za zdravlje mozga i pomalo liče na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji pomalo liči na srce, podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Postoji nekoliko načina na koje nar može da zaštiti vaše srce, kaže Kulp, a između ostalog povećava dobar HDL holesterol i snižava nivo lošeg LDL holesterola, kao i krvni pritisak. Isto tako, ispijanje soka od nara takođe može poboljšati protok krvi i smanjiti šanse za anginu. Nar takođe poboljšava zdravlje arterija sprečavajući nakupljanje plaka i može pomoći da se preokrene sužavanje arterija poznato kao ateroskleroza.
Pošto je nar povezan sa poboljšanjem nekih faktora rizika za srčana oboljenja, oni mogu da smanje rizik od jednog od vodećih uzroka smrti, kaže Sindi Čou, registrovani dijetetičar iz Santa Monike u Kaliforniji. Nar se takođe može boriti protiv upale, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
4. Može da poboljša kontrolu šećera u krvi
Voće sadrži prirodne šećere, uključujući nar, iako je na listi voća sa najmanjim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi sa dijabetesom da konzumiraju nar? Uvek je važno prvo da se konsultujete sa svojim lekarom, ali u mnogim slučajevima, kaže Kulp, ljudi sa dijabetesom mogu da jedu ovu namirnicu — i imaju koristi od nje.„Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može da poboljša nivo šećera u krvi natašte kod onih sa dijabetesom“, objašnjava Kulp. „Takođe može da snizi hemoglobin A1C, što je mera kontrole šećera u krvi“, dodala je za Real Simple.
-
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: