Naparavite sushi kod kuće
Japanska kuhinja je sve popularnija i u našoj zemlji, pa zašto ne biste isprobali pravljenje sushi-ja u sopstevnoj kući.
24-02-2017
|13:59
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 1 list nori alge
- 100 g krastavca
- 1 mladi luk
- 100 g šargarepe
- 2 kašičice šećera
- 30 ml pirinačnog sirćeta
- ½ kašičice morske soli
- 120 g pirinča
- 1/8 kašičice wasabi paste
Za sos:
- 60 ml japanskog soja sosa
- 1 kašičica narendanog đumbira
Priprema: Na laganoj vatri popecite nori algu nekoliko minuta dok ne pozeleni. Nakon toga je stavite na bambusovu podlogu za spravljanje sushi-ja. Pirinač skuvajte u vodi s morskom soli, sirćem i šećerom, te ohladite. Nanesite podjednako na nori algu. Šargarepu isecite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm i kuvajte u posoljenoj vodi 2-3 minuta, procedite i ostavite da se ohladi. Zeleni deo mladog luka isecite na komade duge 20 cm i kuvajte nekoliko sekundi u provreloj vodi. Izvadite ih i ocedite. Krastavce secite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm. Šargarepu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 1-2, 5 cm od dna lista nori alge. Wasabi pastom namažite celu dužinu povrća. Smotajte podlogu za sushi, čvrsto pritiskajući pirinač. Povrće bi trebalo da bude u sredini rola. Za rezanje navlažite nož i režite sushi na komade debljine 1-2, 5 cm. Nož morate navlažiti prije svakog rezanja. Pripremite sos. Sos servirajte u posebnoj posudici i umačite sushi pre svakog zalogaja.