-
Poslednjih 5 pesama
- Oktobar 1864 - Denis
- Dino Dvornik - Zasto pravis slona od mene
- Sergej Ćetković - Ne zaboravi
- Oliver Mandić - Nije za nju
- Nina Badrić - Sanjam Da Smo Skupa Mi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoGvakamole sos
Ovaj sos se izuzetno lako pravi a savršeno ide uz pivo, čips, tortilje i gazirane sokove. Poslužite ga pre glavnog jela uz grickalice ili ga jednostavno pripremite kao posni doručak.
Smoothie sa jagodama i avokadomEvo jedne sjajne ideje za ukusnu užinu koju ovih dana možete konzumirati dok šetate prirodom. Svakako ovaj napitak je izuzetno hranljiv, pa možete da ga konzumirate i za doručak.
-
ZdravljeNova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jagoda može da ublaži depresiju
Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda kod ljudi srednjih godina mogla da pomogne u smanjenju rizika od demencije, ali i da ublaži depresiju.
Patite od migrene? Izbegavajte ovu hranu i pićaU zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene.
-
PutovanjaIzletnički vodič za Prvi Maj; Beograd i okolina Beograda
Ako živite u Beogradu, a nemate nikakav plan za praznik koji se bliži, ovaj vodič sigurno može da vam pomogne pri izboru savršene lokacije. S druge strane Beograd, ali i okolina Beograda mogu dosta toga da ponude ako dolazite iz drugog kraja zemlje.
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u SrbijiU potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
-
PreporučujemoSačuvajte svežinu i hrskavost zelene salate
Da li se i vama desilo da vam zelena salata istruli posle samo dva dana? To će se verovatno desiti ako je ne skladištite pravilno. Uz trik koji vam predstavljamo, a za koji su vam potrebni samo papirni ubrusi salata može da ostane sveža i do pet dana.
Vratite nakitu sjaj: Srebro se najlakše čisti baš ovakoMnogi od nas nakit nose svakodnevno, a čini se da je zaista mali procenat onih koji nakit redovno čiste I održavaju.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 119.14 119.98 120.82 USD 108.60 109.37 110.13
-
Namirnice koje bi trebalo da unosimo zimi da nadomestimo nedostatak vitamina D
Tokom zimskih meseci mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D, a možemo da probamo da ga nadomestimo suplementima ili adekvatnom ishranom.
24-01-2024 | 10:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, bit24
Naša tela proizvode vitamin D kada su izložena sunčevoj svetlosti. Alo postoji nekoliko razloga zašto je teško dobiti dovoljno vitamina D na ovaj način. Da biste smanjili rizik od raka kože, pametno je da se pokrijete, nosite kremu za sunčanje i izbegavate da budete napolju tokom najvećeg broja sunčanih sati. Ljudi sa više melanina mogu takođe da proizvode manje vitamina D, povećavajući rizik od nedostatka. I u zavisnosti od toga gde živite u svetu, možda jednostavno neće biti moguće imati dovoljno izlaganja suncu tokom cele godine, piše Healthline.Pre nego što donesete odluku da unosite suplemente tokom zimskih meseci, uradite analize krvi, kako biste bili sigurni da ste zaista u deficitu. U suprotnom neće vam biti neophodni.
A ako vas interesuje koja je to hrana bogata ovim vitaminom, ovo su preporuke:
1. Masna riba, losos
Losos je popularna masna riba i odličan izvor vitamina D.
Prema bazi podataka o sastavu hrane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jedna porcija uzgojenog atlantskog lososa od 3,5 unce (100 grama) sadrži 526 IU vitamina D, ili 66% DV. U proseku, divlji losos ima više vitamina D. Količina vitamina D će varirati u zavisnosti od toga gde je losos ulovljen i u koje doba godine. I druge masne ribe poput skuše mogu da budu pametan izbor.
2. Haringa i sardineHaringa je riba koja se jede širom sveta. Često se dimi ili kiseli. Ova mala riba je takođe odličan izvor vitamina D. Sardine u konzervi su takođe dobar izvor vitamina D. Porcija od 3,5 unce (100 grama) obezbeđuje 193 IU ili 24% DV (dnevna vrednost).
3. Konzervirana tunjevina
Mnogi ljudi uživaju u konzerviranoj tunjevini zbog njenog ukusa i jednostavnih metoda skladištenja. Obično je jeftinija od kupovine sveže ribe. Tunjevina u konzervi sadrži do 269 IU vitamina D u porciji od 3,5 unce (100 grama), što je 34% DV (dnevni unos). Ipak, fond za zaštitu životne sredine (EDF) preporučuje samo jednu porciju lagane tunjevine od 100 grama nedeljno. Ako ste zabrinuti zbog potrošnje žive, razgovarajte sa lekarom o odgovarajućoj količini tunjevine koju jedete nedeljno.
4. Žumanca
Riba nije jedini izvor vitamina D. Cela jaja su još jedan dobar izvor, kao i izvanredno hranljiva hrana. Većinu proteina u jajetu sadrži belance, a masti, vitamini i minerali se nalaze uglavnom u žumancetu. Žumance iz jednog velikog jajeta sadrži 37 IU vitamina D, ili 5% DV. Birajte jaja od pilića uzgajanih napolju ili onih čija je ishrana obogaćena sadržajem vitamina D. To može biti odličan način da ispunite svoje dnevne potrebe.
5. Pečurke
Pored obogaćene hrane, pečurke su jedini dovoljan izvor vitamina D neživotinjskog porekla. Kao i ljudi, pečurke mogu sintetizovati vitamin D kada su izložene UV svetlu. Međutim, pečurke proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako vitamin D2 pomaže u podizanju nivoa vitamina D u krvi, možda neće biti tako efikasan kao vitamin D3.
-
Pročitajte i...Nova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jagoda može da ublaži depresiju
Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda kod ljudi srednjih godina mogla da pomogne u smanjenju rizika od demencije, ali i da ublaži depresiju.
Patite od migrene? Izbegavajte ovu hranu i pićaU zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene.
Sve prednosti vitamina CVećina nas već razume koliko je vitamin C važan za naš imuni sistem. Vašem telu je potrebno dovoljno vitamina C dnevno da podrži svoje delovanje kao moćnog antioksidansa, pojačivača enzima, pojačivača apsorpcije gvožđa i još mnogo toga.
Sok koji može da vam pomogne u snižavanju krvnog pritiskaVerovatno nikada ne biste pomislili da sok može da vam pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali sada možete da razmotrite ovu opciju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: