-
Poslednjih 5 pesama
- Bajaga - Zivot je Nekad Siv Nekad Zut
- Crvena jabuka - Tvoga srca vrata
- Sergej Ćetković - Ko Li Te Sad Miluje
- Jelena Tomašević - Kosava
- Film - Sjećam se prvog poljupca
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Palenta sa semenkama
Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Koje su to najčešće greške koje pravimo kad peremo veš u veš mašini?
Iako pranje veša deluje kao rutinska aktivnost, mnogi od nas prave uobičajene greške koje utiču na miris, dugotrajnost i izgled odeće. Jedna od najčešćih zabluda ogleda se u korišćenju previše omekšivača ili deterdženta, kao i u pogrešnom izboru temperature pranja.
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Namirnice koje bi trebalo da unosimo zimi da nadomestimo nedostatak vitamina D
Tokom zimskih meseci mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D, a možemo da probamo da ga nadomestimo suplementima ili adekvatnom ishranom.
24-01-2024 | 10:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, bit24
Naša tela proizvode vitamin D kada su izložena sunčevoj svetlosti. Alo postoji nekoliko razloga zašto je teško dobiti dovoljno vitamina D na ovaj način. Da biste smanjili rizik od raka kože, pametno je da se pokrijete, nosite kremu za sunčanje i izbegavate da budete napolju tokom najvećeg broja sunčanih sati. Ljudi sa više melanina mogu takođe da proizvode manje vitamina D, povećavajući rizik od nedostatka. I u zavisnosti od toga gde živite u svetu, možda jednostavno neće biti moguće imati dovoljno izlaganja suncu tokom cele godine, piše Healthline.Pre nego što donesete odluku da unosite suplemente tokom zimskih meseci, uradite analize krvi, kako biste bili sigurni da ste zaista u deficitu. U suprotnom neće vam biti neophodni.
A ako vas interesuje koja je to hrana bogata ovim vitaminom, ovo su preporuke:
1. Masna riba, losos
Losos je popularna masna riba i odličan izvor vitamina D.
Prema bazi podataka o sastavu hrane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jedna porcija uzgojenog atlantskog lososa od 3,5 unce (100 grama) sadrži 526 IU vitamina D, ili 66% DV. U proseku, divlji losos ima više vitamina D. Količina vitamina D će varirati u zavisnosti od toga gde je losos ulovljen i u koje doba godine. I druge masne ribe poput skuše mogu da budu pametan izbor.
2. Haringa i sardineHaringa je riba koja se jede širom sveta. Često se dimi ili kiseli. Ova mala riba je takođe odličan izvor vitamina D. Sardine u konzervi su takođe dobar izvor vitamina D. Porcija od 3,5 unce (100 grama) obezbeđuje 193 IU ili 24% DV (dnevna vrednost).
3. Konzervirana tunjevina
Mnogi ljudi uživaju u konzerviranoj tunjevini zbog njenog ukusa i jednostavnih metoda skladištenja. Obično je jeftinija od kupovine sveže ribe. Tunjevina u konzervi sadrži do 269 IU vitamina D u porciji od 3,5 unce (100 grama), što je 34% DV (dnevni unos). Ipak, fond za zaštitu životne sredine (EDF) preporučuje samo jednu porciju lagane tunjevine od 100 grama nedeljno. Ako ste zabrinuti zbog potrošnje žive, razgovarajte sa lekarom o odgovarajućoj količini tunjevine koju jedete nedeljno.
4. Žumanca
Riba nije jedini izvor vitamina D. Cela jaja su još jedan dobar izvor, kao i izvanredno hranljiva hrana. Većinu proteina u jajetu sadrži belance, a masti, vitamini i minerali se nalaze uglavnom u žumancetu. Žumance iz jednog velikog jajeta sadrži 37 IU vitamina D, ili 5% DV. Birajte jaja od pilića uzgajanih napolju ili onih čija je ishrana obogaćena sadržajem vitamina D. To može biti odličan način da ispunite svoje dnevne potrebe.
5. Pečurke
Pored obogaćene hrane, pečurke su jedini dovoljan izvor vitamina D neživotinjskog porekla. Kao i ljudi, pečurke mogu sintetizovati vitamin D kada su izložene UV svetlu. Međutim, pečurke proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako vitamin D2 pomaže u podizanju nivoa vitamina D u krvi, možda neće biti tako efikasan kao vitamin D3.
-
Pročitajte i...
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Namirnice koje smanjuju nadutost i ubrzavaju put ka idealnoj kilaži
Možda već neko vreme pokušavate da izgubite višak kilograma, ali rezultati izostaju. Topliji dani su savršeni da u jelovnik ubacite lagane i osvežavajuće namirnice koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju nadutost i pomažu da se osećate i izgledate bolje. Dodatni plus? Ove namirnice su idealne za visoke temperature – osvežiće vas i prijati organizmu.
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos preteina
Protein je jedan od glavnih gradivnih blokova tela. Igra ključnu ulogu u strukturi i funkciji mišića, kože, enzima i hormona. Neki znaci i simptomi nedostatka proteina uključuju edem, gubitak kose, povećanu glad i teže infekcije, između ostalog. Ovo može da utiče na skoro sve aspekte funkcionisanja tela i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Tekst navodi 8 simptoma niskog unosa ili nedostatka proteina.
Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima
Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: