Najzdraviji način pripreme jaja: Sačuvajte sve hranljive sastojke
Najzdraviji način pripreme jaja utvrdilo je istraživanje objavljeno u The Journal of Nutrition.
26-09-2023
|10:24
|Autor / Izvor: Naxi media, The Journal of Nutrition
Istraživanje je zapravo utvrdilo da ćete uz pomoć ovog načina pripreme sačuvati sve hranljive satojke jaja i smanjiti rizik od visokog holesterola.
Naime, najbolja opcija je da pripremate jaja tako što ćete ih poširati. Stavite ih u vruću, ali ne ključalu vodu i kuvajte tri minuta. Ne dodajte so u vodu, jer će to razblažiti belance.
Poširanje jaja može da poveća nivo proteina u jajima za čak 40 procenata i duže ćete biti siti. Takođe ima sposobnost da uništi moguću salmonelu i smanji rizik od holesterola.
Preporučuje se izbegavanje pripremanja jaja u vidu omleta ili kajgane zbog visokih temperatura i upotrebe velikih količina ulja. Ovakav način pripreme može da smanji nivo vitamina i antioksidanata u jajima, a istovremeno može da poveća nivo holesterola.
Zanimljivo je da jaja imaju potencijalnu korist za očuvanje vida. Naime, istraživanja iz 2020. otkrivaju da konzumiranje dva do četiri jajeta nedeljno može da smanji rizik od razvoja makularne degeneracije, koja može da izazove zamagljen vid.