-
Poslednjih 5 pesama
- Vlado Georgiev - Reci mi da znam
- Gibonni - Zamoli me
- Goca Tržan - Zagrli
- Djavoli - Bambina
- Željko Joksimović - Stihija
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Rolovane tikvice sa slaninom
Recept je idealan za ljude koji vole kombinaciju neutralnih i zdraviih namirnica sa neodoljivom slaninom, ali i za one koji nemaju mnogo vremena za pripremu obroka.
Onion Rings
Ako volite grickalice koje su i hrskave i aromatične, onion rings (kolutovi luka) su savršen izbor. Jednostavni su za pripremu, a idealni kao prilog uz burger, pivo ili kao samostalna užina.
-
Zdravlje
Nakon prve jutarnje kafe ove promene se dešavaju u telu u narednih šest sati
Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete više kafe da biste ostali budni sada nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti.
Može li ishrana zaista da pomogne da starimo zdravije?
Zamislite dvoje ljudi u svojim sedamdesetim godinama. Oboje su aktivni, žive samostalno i uživaju u životu. Ali tokom narednih 15 godina, jedan od njih razvije dve ili tri hronične bolesti, srčana oboljenja, dijabetes, depresiju, dok drugi ostane relativno zdrav. Šta je napravilo razliku?
-
-
Putovanja
Ova evropska zemlja je proglašena najsmešnijom na svetu!
Imate britak um ili ste majstor ironije? Znate šta je dobar fazon i imate toliko osećaja za tajming da nasmejete čak i najtvrdokornijeg "tata-viceva" ljubitelja? Onda ste verovatno duhovita osoba.
Futuristički grad sa najviše nebodera na svetu
Možete li da pogodite koji grad prednjači po broju nebodera? Jedna od najlepših stvari u šetnji velikim gradovima jeste pogled na njihove impozantne, visoke zgrade. Ovi vertikalni džinovi predstavljaju platno za arhitekte, koje zahteva mnogo mašte i pametno urbanističko planiranje kako bi se dostigla takva visina.
-
Preporučujemo
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
Prirodna rešenja za čišćenje zagorelog posuđa: Brzo i efikasno uz sastojke koje već imate!
Zagorela šerpa posle kuvanja omiljenog jela? Ne brinite, umesto da posegnete za agresivnim hemikalijama ili da zamalo izribate dno posude do metala, probajte ove jednostavne i prirodne metode koje će vam pomoći da posuđe zablista kao novo.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 124.78 125.66 126.53 USD 100.44 101.15 101.86
-
Luk je izuzetno zdrav: Jedite ga što više
Luk je veoma hranljivo povrće koje može imati nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, bolju regulaciju šećera u krvi i povećanu gustinu kostiju.
31-10-2024 | 10:20 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, iZonda
Lekovita svojstva luka su poznata hiljadama godina. Sportisti u staroj Grčkoj su navodno koristili luk za pročišćavanje krvi, dok su ga srednjovekovni i tradicionalni lekari prepisivali za lečenje glavobolje, srčanih bolesti i čireva u ustima. Evo nekih zdravstvenih prednosti luka o kojima se i danas govori:1. Štiti srce
Luk sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja tako što se bore protiv upale i snižavaju nivoe triglicerida i holesterola.
Sadrži veliku količinu kvercetina, flavonoidnog antioksidansa i antiinflamatornog leka koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Mala studija iz 2015. godine na 70 ljudi sa prekomernom težinom i hipertenzijom sugeriše da dnevna doza od 162 mg ekstrakta luka bogatog kvercetinom može značajno da smanji sistolni krvni pritisak za 3,6 milimetara žive.
Takođe, mala studija iz 2014. godine na 54 žene sa sindromom policističnih jajnika otkrila je da konzumiranje 80–120 g sirovog crvenog luka dnevno tokom 8 nedelja smanjuje nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola.2. Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Konzumiranje luka može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je značajno za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.
Mala studija iz 2010. godine na 84 osobe sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 otkrila je da jedenje 100 g sirovog crvenog luka značajno smanjuje nivo šećera u krvi nakon 4 sata.
Studija iz 2020. godine pokazala je da su pacovi sa dijabetesom koji su jeli hranu koja je sadržala 5% sušenog luka u prahu tokom 8 nedelja smanjili nivo šećera u krvi natašte i niži nivo triglicerida i holesterola u odnosu na kontrolnu grupu.
Takođe se pokazalo da kvercetin pomaže u regulaciji ravnoteže šećera u krvi od pouzdanog izvora u interakciji sa ćelijama u: tankom crevu, pankreasu, skeletnim mišićima, masnom tkivu, jetri...3. Može da poveća gustinu kostiju
Mlečni proizvodi dobijaju veliki deo zasluga za jačanje zdravlja kostiju, ali druga hrana, uključujući luk, takođe može pomoći u održavanju jakih kostiju.
Mala studija iz 2016. godine na 24 žene srednjih godina i žene u postmenopauzi otkrila je da su one koje su konzumirale 100 mililitara soka od luka dnevno tokom 8 nedelja imale poboljšanu mineralnu gustinu kostiju i antioksidativnu aktivnost u poređenju sa kontrolnom grupom.
Takođe, studija iz 2009. godine na 507 žena u perimenopauzi i postmenopauzi otkrila je da su one koje su jele luk bar jednom dnevno imale 5% veću ukupnu gustinu kostiju od onih koje su jele luk jednom mesečno ili ređe.
Luk može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, povećanju nivoa antioksidanata i smanjenju gubitka kostiju. Ovo može pomoći u sprečavanju osteoporoze i poboljšanju gustine kostiju.4. Ima antibakterijska svojstva
Luk može da pomogne u borbi protiv potencijalno opasnih bakterija kao što su: Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus (S. aureus), Bacillus cereusJedna studija je otkrila da kvercetin može da ošteti ćelijske zidove i membrane E. coli i S. aureus.
5. Može da poboljša varenje
Luk je bogat izvor vlakana i prebiotika, koji su neophodni za optimalno zdravlje creva. Luk je bogat prebioticima inulinom i fruktooligosaharidima, koji mogu da pomognu u povećanju broja prijateljskih bakterija u crevima i poboljšanju imunološke funkcije.
-
Pročitajte i...
Nakon prve jutarnje kafe ove promene se dešavaju u telu u narednih šest sati
Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete više kafe da biste ostali budni sada nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti.
Može li ishrana zaista da pomogne da starimo zdravije?
Zamislite dvoje ljudi u svojim sedamdesetim godinama. Oboje su aktivni, žive samostalno i uživaju u životu. Ali tokom narednih 15 godina, jedan od njih razvije dve ili tri hronične bolesti, srčana oboljenja, dijabetes, depresiju, dok drugi ostane relativno zdrav. Šta je napravilo razliku?
Studija otkriva koliko treba da hodamo kako bismo sprečili hroničan bol u leđima
Duge šetnje ne samo da mogu ublažiti, već i sprečiti pojavu hroničnog bola u donjem delu leđa, pokazuje novo istraživanje
Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu
Zadržavanje vode može se javiti u bilo koje doba godine, ali otečene i teške noge posebno su česta (i neprijatna) pojava tokom leta. Srećom, postoje načini da se ublaži osećaj nadutosti, ili još bolje, da se potpuno izbegne. Jedan od najefikasnijih koraka jeste izbacivanje namirnica koje pospešuju zadržavanje tečnosti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: