-
Poslednjih 5 pesama
- Laki Pingvini - Šizika
- Laki Pingvini - Pokreni me
- Piloti - Zaboravljeni
- Piloti - Neverna si
- Toše Proeski - Jos uvek sanjam da smo zajedno
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoPunjeni aromatični paradajz
Sjajan jesenji recept koji retko spremamo, a uopšte nije komplikovan. Isprobajte ovo jedinstveno jelo već danas.
Savršene pogačice sa čvarcimaNapravite ove izuzetno ukusne pogačice i oduševite porodicu i prijatelje.
-
ZdravljeKako poboljšati zdravlje creva?
Zdravlje creva je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje organizma, uključujući i zdravlje srca. Nutricionistkinja Viktorija Tejlor razgovara sa stručnjakom za zdravlje creva, dr Megan Rosi.
Hrana bogata melatoninom za bolji san i zdravlje mitohondrijaMitohondrij je ćelijska organela eukariotskih ćelija koja služi kao izvor energije i troši se s godinama, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju optimizaciju njegove funkcije nutritivno bogatom hranom, postom, vežbanjem i dodacima ishrani.
-
PutovanjaObjavljena je lista evropskih plaža na kojima je najmanja gužva!
Veliki broj ljudi koji preferira mir i tišinu na odmoru bira septembar kao idealan period za letovanje. Ako posebno volite mirne plaže na kojima nema gužve, onda je ovo tekst za vas.
Ovo su najbolja mesta za gledanje zalaska Sunca u EvropiStručnjaci za automobile na LeaseCar.uk otkrili su devet sjajnih lokacija širom Evrope za posmatranje zalaska sunca. Zato, ako se odlučite za novu avanturu, obavezno posetite neko od ovih mesta i uživajte.
-
PreporučujemoJednostavan trik koji će sprečiti krompir da brzo proklija
Krompir je osnovna namirnica koju najveći broj nas konzumira više puta sedmično. Kako bismo osigurali da nam ova namirnica uvek bude dostupna, često skladištimo veće količine krompira i dešava se da nam zbog toga proklija.
Trikovi za meke peškire: Izbegnite greške pri pranjuNovi peškiri su obično izuzetno mekani, ali nakon nekoliko pranja mogu postati grubi i neprijatni za upotrebu. Iako se često preporučuju trikovi poput dodavanja belog sirćeta, sode bikarbone ili omekšivača, postoji još jedan faktor koji može doprineti stvrdnjavanju vaših peškira.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.19 117.01 117.83 CHF 124.04 124.92 125.79 USD 104.48 105.22 105.95
-
Luk je izuzetno zdrav: Jedite ga što više
Luk je veoma hranljivo povrće koje može imati nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, bolju regulaciju šećera u krvi i povećanu gustinu kostiju.
08-04-2024 | 10:01 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, iZonda
Lekovita svojstva luka su poznata hiljadama godina. Sportisti u staroj Grčkoj su navodno koristili luk za pročišćavanje krvi, dok su ga srednjovekovni i tradicionalni lekari prepisivali za lečenje glavobolje, srčanih bolesti i čireva u ustima. Evo nekih zdravstvenih prednosti luka o kojima se i danas govori:1. Štiti srce
Luk sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja tako što se bore protiv upale i snižavaju nivoe triglicerida i holesterola.
Sadrži veliku količinu kvercetina, flavonoidnog antioksidansa i antiinflamatornog leka koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Mala studija iz 2015. godine na 70 ljudi sa prekomernom težinom i hipertenzijom sugeriše da dnevna doza od 162 mg ekstrakta luka bogatog kvercetinom može značajno da smanji sistolni krvni pritisak za 3,6 milimetara žive.
Takođe, mala studija iz 2014. godine na 54 žene sa sindromom policističnih jajnika otkrila je da konzumiranje 80–120 g sirovog crvenog luka dnevno tokom 8 nedelja smanjuje nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola.2. Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Konzumiranje luka može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je značajno za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.
Mala studija iz 2010. godine na 84 osobe sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 otkrila je da jedenje 100 g sirovog crvenog luka značajno smanjuje nivo šećera u krvi nakon 4 sata.
Studija iz 2020. godine pokazala je da su pacovi sa dijabetesom koji su jeli hranu koja je sadržala 5% sušenog luka u prahu tokom 8 nedelja smanjili nivo šećera u krvi natašte i niži nivo triglicerida i holesterola u odnosu na kontrolnu grupu.
Takođe se pokazalo da kvercetin pomaže u regulaciji ravnoteže šećera u krvi od pouzdanog izvora u interakciji sa ćelijama u: tankom crevu, pankreasu, skeletnim mišićima, masnom tkivu, jetri...3. Može da poveća gustinu kostiju
Mlečni proizvodi dobijaju veliki deo zasluga za jačanje zdravlja kostiju, ali druga hrana, uključujući luk, takođe može pomoći u održavanju jakih kostiju.
Mala studija iz 2016. godine na 24 žene srednjih godina i žene u postmenopauzi otkrila je da su one koje su konzumirale 100 mililitara soka od luka dnevno tokom 8 nedelja imale poboljšanu mineralnu gustinu kostiju i antioksidativnu aktivnost u poređenju sa kontrolnom grupom.
Takođe, studija iz 2009. godine na 507 žena u perimenopauzi i postmenopauzi otkrila je da su one koje su jele luk bar jednom dnevno imale 5% veću ukupnu gustinu kostiju od onih koje su jele luk jednom mesečno ili ređe.
Luk može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, povećanju nivoa antioksidanata i smanjenju gubitka kostiju. Ovo može pomoći u sprečavanju osteoporoze i poboljšanju gustine kostiju.4. Ima antibakterijska svojstva
Luk može da pomogne u borbi protiv potencijalno opasnih bakterija kao što su: Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus (S. aureus), Bacillus cereusJedna studija je otkrila da kvercetin može da ošteti ćelijske zidove i membrane E. coli i S. aureus.
5. Može da poboljša varenje
Luk je bogat izvor vlakana i prebiotika, koji su neophodni za optimalno zdravlje creva. Luk je bogat prebioticima inulinom i fruktooligosaharidima, koji mogu da pomognu u povećanju broja prijateljskih bakterija u crevima i poboljšanju imunološke funkcije.
-
Pročitajte i...Kako poboljšati zdravlje creva?
Zdravlje creva je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje organizma, uključujući i zdravlje srca. Nutricionistkinja Viktorija Tejlor razgovara sa stručnjakom za zdravlje creva, dr Megan Rosi.
Hrana bogata melatoninom za bolji san i zdravlje mitohondrijaMitohondrij je ćelijska organela eukariotskih ćelija koja služi kao izvor energije i troši se s godinama, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju optimizaciju njegove funkcije nutritivno bogatom hranom, postom, vežbanjem i dodacima ishrani.
Nova studija: Više sna vikendom smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20%Više sna tokom vikenda može da smanji rizik od srčanih bolesti za čak 20%, pokazuje studija. Zato se definitivno opustite i iskoristite vikend.
Ovu su namirnice koje doprinose osećaju umora: Ujutru ih posebno izbegavajte!Ako osećate konstantan umor, puno razloga može da stoji iza ove situacije. Ako ste isključili ozbiljnija stanja poput anemije i određenih bolesti, imajte u vidu da razlog može da leži i u hrani koju konzumirate.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: