Kroketi od krompira

Kroketi od krompira mogu se služiti uz meso ili ribu, a mogu se jesti i samostalno uz salatu bogatu vitaminima. Izaberite po vlastitom ukusu.

31-05-2016

|

14:20

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

- 700 g krompira
- 150 g brašna
- 40 g mekanog margarina
- 1 kašika biljnog začina
- 2 žumanceta

Preliv:

- 100 g kačkavalja
Smesa za pohovanje:
- 2 jajeta
- 200 gr brašna
- 200 gr prezli

Priprema:
Krompir skuvati, zajedno sa ljuskom. Kuvan krompir ohladiti, oljuštiti i izgnječiti (kao za pire krompir). U izgnječen krompir dodati kašiku začina, brašno, omekšali margarin i dva žumanceta. Umesiti testo. Po potrebi dodati još brašna. Testo će po malo da se lepi za ruke, tako da vam brašno uvek bude pri ruci. Kačkavalj iseći na tanje štapiće. Uzimati kašikom (koju treba pre svake upotrebe umakati u ulje) testo i stavljati ga na pobrašnjenu ruku. Malo ga raspljeskati i staviti po štapić kačkavalja. Uz pomoć brašna formirati krokete. Za pohovanje, u jedan tanjir umutiti jaja, u drugi staviti brašno a u treći staviti prezle. Krokete (kada se svi formiraju) prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u dubokom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene krokete, kada porumene, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti toplo.