Koja hrana ima najneobičniji ukus u svemiru, prema rečima astronauta
Kako hrana zapravo ukusni u svemiru? Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici kažu da većina jela tamo deluje bljutavije. Drugim rečima, u orbiti retko šta zaista postaje ukusnije nego na Zemlji.
08-12-2025
|12:04
|Autor / Izvor: Naxi media, Science Focus
Razlog za to leži u mikrogravitaciji. U bestežinskom stanju telesne tečnosti se pomeraju ka glavi, zbog čega se smanjuje osetljivost na mirise i ukuse. Astronauti često opisuju taj osećaj kao konstantnu zapušenost nosa, pa hrana deluje jednoličnije, manje aromatično i bez izraženih nijansi.
Ipak, bilo je nekoliko zanimljivih primera koji pokazuju da svemir ponekad može da promeni ukus hrane, ali ne uvek nabolje. Još 2015. NASA-ina posada je na ISS-u uzgojila zelenu salatu i jela je svežu, direktno iz mini „svemirske bašte“. Opisali su je kao gorku i primetno drugačiju od one uzgajane na Zemlji.
Još neobičniji slučaj zabeležen je nedavno, kada je posada fermentisala miso pastu u svemiru. Astronauti su primetili da je imala izraženiju, orašastiju aromu, najverovatnije zbog toga što se mikroorganizmi koji učestvuju u fermentaciji ponašaju drugačije u uslovima mikrogravitacije.
Dakle, da li neka hrana u svemiru postaje ukusnija nego na Zemlji? Po svemu sudeći - retko, ali promene ukusa postoje, i ponekad su toliko neobične da otkrivaju potpuno nove nijanse poznatih namirnica.