Kako izabrati zrelu lubenicu?
Lubenica je omiljeno povrće mnogih, a tokom letnjeg perioda, zbog slatkog ukusa mnogi je konzumiraju koa desert, a doživljavaju kao voće. Izabrati zdravu i slatku lubenicu stvar je sreće, ali ne samo sreće nego i iskustva. Otkrivamo par stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom odabira lubenice.
01-08-2016
|11:46
|Autor / Izvor: Naxi media
- Kada odabirate lubenicu, obratite pažnju na mrlju žute boje. To je mesto na kome je lubenica ležala na zemji, pa ukoliko je žute boje, zrela je, no ukoliko je bele ili zelene boje, znači da nije sazrela dovoljno.
- Kora lubenice mora biti čvrsta i tamno zelene boje. Ukoliko rukama osetite da je neki deo kore lubenice mekši, ne uzimajte je, jer je to znak da je na tom delu počela da truli. Takođe, na osnovu veličine trebalo bi da procenite i težinu. Ne zaboravite, da više od 90% lubenice čini voda.
- Iako mnogi prilikom obabira lubenice koriste čuveno "udaranje čvrge", to je zapravo pogrešan način. U jednoj ruci držite lubenicu, a celim dlanom je po sredini udarajte. Ukoliko je lubenica zdrava, trebalo bi da se čuje "tup zvuk" koji odzvanja.