Juneći gulaš
Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo, ali je i zastupljen i u našoj kuhinji.
12-08-2016
|12:40
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 500 grama juneceg mesa (od buta)
- 2 veće glavice crnog luka
- jedan čen belog luka
- jedna šargarepa
- dve kašičice mešavine začina
- jedna kašičica sušenog peršuna
- dve pune kašike paradajz pirea
- vode po potrebi
- 500 grama testenine po izboru
Priprema: Meso iseći na kockice. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati. U šerpu sipati malo ulja, taman da prekrije dno. Kada se ugreje, staviti crni i beli luk. Paziti da ulje ne bude vrelo kako luk ne bi naglo izgoreo i dobio gorak ukus. Dinstati luk oko 1 minut dok ne omekša, zatim dodati jednu rendanu šargarepu i kockice mesa. Pržiti par minuta, dok meso ne dobije tamniju boju. Zatim uliti 3 čase (od 250 ml) vode i ostaviti da se dinsta oko 40 minuta do 1 sat. Povremeno promešati i dodati vode ako previse ispari. Posle 40 minuta dodati začine. Uliti još 250 ml vode. Dodati dve pune kašike paradajz pirea, dobro promešati i ostaviti da se dinsta još oko 10 minuta. Ukoliko ima previše vode, odnosno ukoliko je gulaš previše redak dinstati duže, dok višak tečnosti ne ispari.