Jaja na škotski način
Škotska jaja su pravi specijalitet. Verujemo da će vam se ovakav način pripremanja jaja toliko dopasti, da će potpuno zameniti omlet.
03-03-2016
|14:18
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 6 manja jaja
- 500 gr mleveno svinjsko meso
- so, biber
- kora jedne pomorandze
- svež peršun
- žalfija suva
- 1,5 kašika senfa
- 50 gr brašna
- 1 prezle
- 2 jaja za premaz
- 1l biljnog ulja
Pripreme: Skuvajte 6 jajeta. Najbolje je da budu rovita unutra, jer gotovo ne postoji ništa lepše od zlatne tečnosti zumanca kada se napravi presek gotovog skotskog jajeta. U velikoj posudi pomesati mleveno meso sa persunom,žalfijom, velikodusnom kasikom senfa, korom pomorandze i soli i ostalim zacinima po ukusu. Odlozite posudu sa smesom u frizider i u medjuvremenu oljustite prethodno skuvana jaja. Kada su jaja spremna, oko svakog umotajte smesu od mlevenog mesa i gledajte da sloj (oko 5-7 mm) bude jednak da bi se sa svih strana pravilno isprzilo meso. U dubokoj posudi ili u fritezi sipati ulje i dobro zagrejati. U suštini da ulje bude vruće! Dok se ulje zagreva uvaljajte napravljeno jaje u brašno, a zatim u jaja i prezle. Jedno po jedno jaje polako uvaljajte da se izbegne nered i tako ih i przite! Spustite jaje u vrelo ulje, prvo testirajte ulje sa malo prezli da se uverite da li je prava temperatura, u svakom slučaju jajima će trebati oko 4 minuta da se isprze. Ako ulje nije dovoljno duboko da potpuno pokrije svaki Scotch Egg onda vodite računa da ih przite ravnomerno basting ili okretanjem svakog Scotch Egg-a.